Een ‘pijnlijke illustratie’ van de verschillen in opvatting over het vrije woord. Zo typeerde Kamervoorzitter Khadija Arib de arrestatie van de Turks-Nederlandse columniste Ebru Umar.
De arrestatie van Umar vanwege een kritische tweet over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de afgelopen anderhalve week veel stof doen opwaaien.
Umar zit vast in Turkije in afwachting van de officiële aanklacht, maar hoopt eind deze week terug naar Nederland te kunnen keren.
Wat weten we over haar?
Bedrijfsleven
Umar (45) werd geboren in Den Haag als dochter van twee artsen. Haar moeder is oogarts, en haar vader patholoog-anatoom. Umar zelf groeide op in Rotterdam. Ze studeerde bedrijfskunde en werkte daarna bijna tien jaar in het bedrijfsleven, alvorens de journalistiek in te gaan.
Lees ook Erdogan: een door rancune gedreven sultan met een heel kort lontje
Ze begon haar carrière in 2003 als columniste voor De Gezonde Roker, de website van wijlen Theo van Gogh. Al snel daarna publiceerde ze onder meer in het AD, het Parool, Nieuwe Revu en Opzij. Daarnaast houdt ze wekelijks een interview met bekende Nederlanders in het vrouwenblad Libelle.
In 2004 publiceerde zij het boek Burka en Blahniks, waarin politieke en maatschappijkritische columns en stukken van haar worden afgewisseld met persoonlijke verhalen over het leven als single vrouwelijke dertiger in Amsterdam. Na de publicatie van dit boek besloot Umar zich te storten op fulltime schrijven. In 2005 nam zij de wekelijkse column van Theo van Gogh over in dagblad Metro. De column werd daarvoor door de redactie een jaar lang leeg gehouden, nadat hij vermoord was.
Vuist
Umar staat bekend om haar scherpe mening, vooral wat de islam aangaat. In 2006 kreeg zij in de buurt van het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes bij een confrontatie met twee Marokkaanse jongens een vuist in haar gezicht. Haar kritische uitspraken over de islam en de laatste tijd over Erdogan, ontlokken op sociale media nog altijd een stortvloed aan bedreigingen.
Vorige week zaterdag werd zij door de Turkse politie gearresteerd in haar vakantiehuis in de badplaats Kusadasi, naar aanleiding van haar tweets over Erdogan, die kritiek van journalisten doorgaans niet kan waarderen. In haar tweet gebruikte Umar onder meer de hashtag #fuckerdogan.
Umar hoopt eind deze week naar huis te kunnen, maar zegt daarbij wel te vrezen voor haar veiligheid. Het feit dat er vorige week in haar huis werd ingebroken, en er onder meer de tekst ‘hoer’ op de muur werd gekalkt, vindt zij beangstigend. Daarom wil Umar bij terugkomst waarschijnlijk niet terug naar huis in Amsterdam. Premier Mark Rutte heeft toegezegd haar zowel in Turkije als in Nederland bescherming te bieden.