Na een lange discussie besloot het kabinet eind januari om Islamitische Staat (IS) ook boven Syrië te gaan bombarderen. Drie maanden later blijkt dat de F-16’s tot dusver nauwelijks worden gebruikt, omdat ze niet zijn uitgerust met de benodigde apparatuur.
Dat meldt het Nederlands Dagblad dinsdag. De vier gevechtstoestellen beschikken over een gewone radio, maar kunnen niet communiceren via satellieten. Concreet betekent dit dat militairen op de grond nodig zijn voor coördinatie, maar die zijn er amper in het sterk gefragmenteerde Syrië.
‘Gêne’
De Verenigde Staten, die de internationale coalitie tegen IS leiden, hebben de Nederlandse vliegtuigen daarom amper ingezet. ‘Ik kon een zeker gevoel van gêne niet onderdrukken toen ik dat hoorde,’ zegt VVD-kamerlid Han ten Broeke tegen de krant.
Tweede Kamerleden kwamen achter de problemen toen ze afgelopen weekend een bezoek brachten aan de basis waar de F-16’s staan, in Jordanië. Zij vragen de verantwoordelijke minister, Jeanine Hennis, nu om opheldering.
maar wel een goed beeld gekregen van onze luchtoperatie met F16’s boven Irak (intensief) en Syrië (amper) pic.twitter.com/5KvxhCN9gA
— Han ten Broeke (@HanTenBroeke) 2 mei 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Debat
Nederlandse F-16’s vliegen al langer boven Irak, waar Nederland ook helpt bij het trainen van lokale strijdkrachten. Het kabinet steggelde lang over de vraag of gevechtsvliegtuigen ook moesten worden ingezet boven Syrië, vooral de PvdA had principiële bezwaren. Na langdurig aandringen van de Verenigde Staten werd in januari besloten op de wens van de Amerikanen in te gaan.
Middendorp: ‘Slagkracht leger dringend omhoog’
In februari zei Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp nog dat Defensie niet wil bekendmaken hoeveel aanvallen Nederland uitvoert boven Syrië. Die informatie zou een tegenaanval van IS kunnen uitlokken.
De missie van de Nederlandse F-16’s in Syrië en Irak duurt tot 1 juli. Daarna neemt België de vliegtaken over.