Sylvana Simons, oud-presentatrice en nieuw lid van de politieke partij DENK, doet aangifte van de ‘racistische, seksistische en discriminatoire’ opmerkingen die zij de afgelopen weken over zich heen kreeg.
Op sociale media gingen veel mensen flink tekeer tegen Simons nadat zij zich aansloot bij DENK. DENK is het niet eens met de ‘walgelijke uitingen’ die over Simons werden gedaan op Facebook, Twitter en in online media. ‘Ik zie het als mijn plicht om aangifte te doen,’ zegt Simons.
Uitzwaaidag
Doe ’s normaal, witte man. Nederland is ook van Sylvana
Op Facebook werd een ‘uitzwaaidag’ voor de oud-presentatrice georganiseerd op 6 december, de dag dat Sinterklaas uit Nederland vertrekt, en stelden gebruikers van Sociale Media bijvoorbeeld voor haar in de zee te gooien.
Volgens de voormalige TMF-videojockey moet er een besef ontstaan dat discriminatie niet thuishoort in de Nederlandse samenleving. ‘Dit besef kan alleen ontstaan als wij allemaal dapper genoeg zijn om van onrecht ook melding te maken.’
Maar het blijft niet bij boze gebruikers van sociale media. Sylvana wil volgens het ANP ook aangifte doen tegen de schrijvers van kranten- en tijdschriftartikelen en e-mails die ‘discriminerende’ uitlatingen bevatten.
Sylvana Simons gaat aangifte doen. Oploopje, 4 vragen en antwoorden, daarna was het rechtsomkeert. pic.twitter.com/VSamRsI5xW
— Jeroen Stans (@JeroenStans) 31 mei 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Debat
Sylvana Simons sluit zich aan bij DENK
Simons mengt zich al jaren in het debat over racisme en discriminatie en kreeg in het verleden vaak de volle laag van critici als zij zich over die onderwerpen uitsprak. Ook protesteert de nieuwe politicus al een lange tijd tegen het bestaan van Zwarte Piet.
Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk, de Turkse oprichters van Beweging DENK, scharen zich volledig achter Simons. De politici vragen zelfs een debat aan met premier Mark Rutte (VVD) over het ‘racisme in de Nederlandse samenwerking’. DENK komt ook met een ‘Ketenaanpak Discriminatie’, waarin onder meer strafmaatregelen voor discriminatie worden voorgesteld.