Nederland kent zeker 90 actieve belangenverenigingen en actiegroepen die zich verzetten tegen de komst van windturbines. Daarnaast zijn nog 23 actiegroepen en belangenverenigingen die zichzelf kwalificeren als ‘alert slapend’.
Dat blijkt uit onderzoek van Elsevier. De groepen lopen uiteen van belangenverenigingen die zich zorgen maken om het voortbestaan van de bijen of vogels tot actiegroepen van omwonenden die te maken krijgen met windturbines tot op 350 meter van hun huis.
‘Alert’ slapend
Enkele groepen procederen tegen al bestaande parken. Nederland committeerde zich aan de doelstelling om in 2020 14 procent van de energie op een duurzame manier te produceren, in 2023 moet dat 16 procent zijn. Nu is het 5 procent. De verschillende provincies spraken op hun beurt af hoeveel megawatt windenergie op land en zee ze daarvoor willen gaan produceren om die doelstelling te behalen. Dat blijkt te stuiten op veel verzet.
Niet in mijn achtertuin: actiegroepen protesteren tegen windmolens. Lees het uitgebreide verhaal hier >
23 groepen noemen zich alert slapend, omdat in hun buurt geen concrete ‘dreiging’ meer is van een windpark. Ze letten wel op of nieuwe plannen voor parken in hun omgeving in de maak zijn, zodra dat het geval is komt de groep weer tot leven. Het gebeurt namelijk nogal eens dat plannen nieuw leven worden ingeblazen als er een ander gemeentebestuur zit of als initiatiefnemers komen met een nieuw plan voor hun buurt.
Weinig actiegroepen in Limburg
De groepen zijn verspreid door heel Nederland, met concentraties in Noord-Nederland en de kop van Noord-Holland. In Noord-Brabant en Limburg zijn relatief weinig actiegroepen en belangenverenigingen. Voor Limburg is een simpele verklaring: ‘Limburg heeft een relatief lage doelstelling in het aantal te produceren megawatt,’ zegt Rob Rietveld van de overkoepelende omwonendenorganisatie van windturbines NLVOW.
In Noord-Brabant zijn weinig actiegroepen en belangenverenigingen tegen windenergie, omdat ze daar volgens Marijn van der Pas van de Nederlandse WindEnergie Associatie de burger vanaf het begin goed informeerden. ‘Het is van belang zo neutraal mogelijk te zijn vanaf het begin. Wees duidelijk over je doelstelling als overheid en over eventuele negatieve gevolgen. Zo krijg je de burger mee.’