‘Onbetrouwbare’ Rutte onder vuur om Oekraïne-verdrag

Foto: ANP

Premier Mark Rutte zal het associatieakkoord tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne naar alle waarschijnlijkheid gewoon ratificeren. Ondanks de ‘nee’-stem bij het referendum in april, wil hij niet als enige land afstand doen van het verdrag.

Als Nederland bepaalt dat het verdrag van tafel moet, kunnen de resterende lidstaten namelijk zorgen dat de belangrijkste overeenkomsten in het verdrag alsnog worden gesloten, waarschuwt Rutte. Daarom kan Nederland beter kiezen voor een extra bestand met aanvullende bezwaren en voorwaarden.

Inconsequent

‘De ‘nee’-stemmer wil niet dat Nederland niet meedoet, die wil het hele verdrag niet. Als die er toch komt, voelen ze zich bekocht,’ aldus de premier. ‘De kiezer is dan net zo geïrriteerd.’ Hij kreeg in de Tweede Kamer forse kritiek op zijn acties in Brussel.

2016-04-05 00:00:00 DELFT - (VLNR) Diederik Samsom van de PvdA, Geert Wilders van PVV en Sybrand van Haersma Buma van CDA voorafgaand aan de informatieve uitzending NOS Nederland Kiest - Het Referendum in aanloop naar het referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraine. ANP KIPPA REMKO DE WAALOekraïne-referendum toont kloof tussen politiek en burger

De partijen in de Tweede Kamer die campagne voerden tegen het associatieverdrag met Oekraïne, vinden dat Rutte veel te lang wacht met actie in Brussel. Daarnaast is hij inconsequent met zijn beloftes over het referendum, vinden onder anderen de politici van de tweemansfractie Bontes/Van Klaveren. Zij dienden een motie van wantrouwen in, waarover op woensdag wordt gestemd. Bontes/Van Klaveren kan op steun verwachten van de SP, de PVV en de Partij voor de Dieren, maar de motie is kansloos: de ruime meerderheid van de Kamer zal Rutte blijven steunen.

Laks

Toch blijven veel Kamerleden ontevreden over de ‘lakse’ houding van Rutte, die zijn beloftes niet zou nakomen. Zo ontkende hij eerst dat hij van plan was het verdrag sowieso te behouden, maar geeft hij nu toe dat hij de overeenkomst intact wil houden en er slechts een ‘juridisch bindend document’ aan toe wil voegen.

In april beloofde Rutte direct na het EU-referendum in Groot-Brittannië in onderhandeling te gaan met de politieke kopstukken in Brussel. Hij zou nog voor de zomer met een conclusie komen. Nu geeft hij toch aan nog weken, misschien wel maanden de tijd nodig te hebben voor de onderhandelingen.