De vierde Prinsjesdag van kabinet Rutte-II biedt een kans voor de regering om het eigen beleid van de afgelopen jaren te verdedigen. De economie trekt aan, al is het de vraag of dat dankzij of ondanks het regeringsbeleid is.
Sinds 1998 kwam het niet voor dat een kabinet de hele regeringsperiode wist vol te maken, destijds Paars I onder leiding van premier Wim Kok. Rutte (VVD) lijkt het te gaan lukken, en op de vierde Prinsjesdag moet worden geoogst. Het perfecte tijdstip om het beleid van de afgelopen jaren te promoten, en zo meteen de status van de PvdA en de VVD wat te verbeteren.
Nederland is door ons uit de crisis, zegt kabinet
De cijfers die in de uitgelekte miljoennota staan, zijn inderdaad opbeurend. De economie groeit volgend jaar naar verwachting met 1,7 procent, de overheidsfinanciën zijn weer in balans en de werkloosheid ligt lager dan verwacht.
Qua koopkracht moet iedereen er volgend jaar op vooruit gaan. Daarbij gaat het kabinet ook nog eens allerlei cadeaus uitdelen, aan onder meer defensie, onderwijs en de zorg. ‘Nederland staat er beter voor’, is de hoofdboodschap, en de graadmeters voor de economie zijn inderdaad positiever dan vier jaar geleden.
Ondanks of dankzij het kabinet?
Maar dat gevoel delen niet alle Nederlanders, blijkt uit onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS. Precies de helft van de ondervraagden zegt niet goed te kunnen rondkomen, zes op de tien geeft aan er niets van te merken dat de economie aantrekt. Slechts 16 procent denkt dat het kabinetsbeleid goed heeft uitgepakt. Het is koren op de molen van de PVV. Geert Wilders zegt constant dat de gewone Nederlanders het slechter hebben, na vier jaar Rutte.
Het is ook de vraag of het aan Rutte en co is te danken dat de Nederlandse economie uit het dal is gekropen. Economen van ING gaven vorige week aan dat het crisisbeleid van Rutte-II – een mix van bezuinigingen en lastenverzwaringen – juist heeft geleid tot verminderde groei en een verlies van honderdduizenden banen. Nederland liep volgens de bank tot 6 procent groei van het Bruto Binnenlands Product mis, en bovendien kreeg de huizenmarkt een extra tik door het regeringsbeleid.
Maar daar horen we waarschijnlijk niets over dinsdag: Rutte en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gaan er alles aan doen om er een ‘goed nieuws’-show van te maken.