Twee raadsleden van de Partij van de Arbeid (PvdA) zijn afgetreden nadat een Statenlid van de partij de Turkse zuivering trachtte te vergoelijken. De politici in de gemeenteraad van Kapelle, veroordelen het partijbestuur van de PvdA, die had moeten ingrijpen.
Emoties na Turkse coup: hoe Nederlands is Turks Nederland?
Joyce Bommer en Cees van Ruiten, de twee raadsleden van de PvdA-fractie in Kapelle, treden niet alleen af, maar zeggen ook hun lidmaatschap op. Toen het Turkse Statenlid Bayram Erbisim in Nieuwsuur trachtte de zuivering (volgens Erbisim eigenlijk gewoon een onderzoek) goed te praten, had de PvdA moeten ingrijpen. Ook had de Zeeuwse statenfractie de politicus moeten ontslaan toen hij de acties van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verdedigde.
Martelingen ‘kunnen gebeuren’
Zo had Erbisim gezegd geen voorstander te zijn van de martelingen, maar ‘het kan gebeuren’. Erbisim hoopte vooral dat de zuivering en de tienduizenden arrestaties ‘in context worden gezien’. ‘Je moet het proberen wat genuanceerder te zien,’ aldus Erbisim. Achteraf zegt de politicus dat hij ook ‘kritische kanttekeningen’ heeft geplaatst bij de martelingen en de censuur, maar dat deze niet werden uitgezonden.
Bommer en Van Ruiten nemen de PvdA vooral kwalijk geen duidelijk standpunt te hebben ingenomen. Politici en burgers mogen volgens de oud-raadsleden best loyaal zijn aan hun land van herkomst, maar ‘de grenzen van die loyaliteit moet voor een PvdA-politicus helder zijn’. Dat is niet het geval voor Erbisim en de PvdA had moeten ingrijpen: de Zeeuwse statenfractie had Erbisim meteen naar huis moeten sturen, aldus Bommer en Van Ruiten.
GroenLinks bedenkt zich: Erdogan-fan op straat gezet
‘Wel wordt er deze week zowel landelijk als in het Zeeuwse een ledenraadpleging gehouden waarin in algemene termen gesproken kan worden over de situatie in Turkije en de gevolgen voor Nederland, maar over de zaak-Erbisim wordt niet gesproken,’ zegt Bommer tegen de lokale krant PZC.
Turkse stemmers in Nederland
PvdA kende in het verleden een grote Turkse achterban, maar het blijkt dat, onder meer na de afsplitsing van Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk, die beweging DENK lanceerden, nog maar 17 procent van de Nederlandse Turken van plan is op de partij van Samsom te stemmen. Tweederde van de Turks-Nederlandse bevolking steunt de AK-partij van Erdogan.
De coalitiepartij is overigens niet de enige die kampt met problemen door Erdogan-aanhangers. Begin september werd GroenLinks-raadslid Ilhan Tekir uit de Gorinchem-fractie gezet nadat hij zijn steun voor de AK-partij had geuit. ‘Steun aan Erdogan en de AK-partij staat diametraal tegenover de opvattingen van GroenLinks,’ zegt partijvoorzitter Marjolein Meijer.