Pechtold laat Rutte toch treuzelen met Oekraïneverdrag

Pechtild gunt Rutte meer tijd - bron:ANP

D66 zal premier Mark Rutte (VVD) de tijd geven om aan een oplossing te werken voor het Oekraïneverdrag. De partij had naar eigen zeggen liever nu een antwoord gezien, maar ‘als hij kansen ziet om tot een goede oplossing te komen, dan geven we hem die tijd’.

Dat zegt D66-leider Alexander Pechtold, meldt persbureau ANP. Volgens hem zijn er twee zaken van ‘cruciaal belang’.

Wat zei Pechtold tijdens Algemene Beschouwingen?

Het kabinet moet aan de ene kant ‘tegemoetkomen aan de zorgen van de nee-stem’. Maar aan de andere kant, zegt Pechtold, moet Europa niet uit elkaar worden gespeeld ‘en mogen we (de Russische president) Poetin niet de mogelijkheid geven Oekraïne te destabiliseren en de veiligheid van de grenzen van Europa in gevaar te brengen’. En dus gunt Pechtold de premier meer tijd. Het zijn overigens bijna exact de woorden die Rutte gebruikte tijdens zijn wekelijkse persconferentie vrijdag, waarin hij zich op emotionele wijze richtte tot de oppositie. In zijn smeekbede verbond hij onder meer de uitkomst van het Oekraïneverdrag met de Russische acties in Aleppo.

 ‘Dit is groter dan Nederland. Ons landsbelang is er mee gediend dat er stabiliteit is. Er dreigt een beeld te ontstaan van verdeeldheid in Europa, ten opzichte van Rusland. Juist onze eensgezindheid is het beste antwoord op het Russische buitenlandse beleid, dat leidt tot het destabiliseren van Europa’s grenzen.’ Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in september was Pechtold nog klip en klaar: ‘De kiezer heeft gesproken. Laat maar zien in Europa, Nederland ratificeert niet. Dan weten de tegenstanders tenminste wat het gevolg is van hun nee-stem.’  De D66-voorman is zelf voorstander van het associatieverdrag.

Pechtold vindt treuzelen slecht voor politiek

Het treuzelen van Rutte zorgt voor een slecht beeld van de politiek, aldus Pechtold. Hij diende rond deze Beschouwingen zelfs nog een motie waarin hij Rutte opriep te antwoorden op de referendumuitslag met de woorden dat ‘het onwenselijk is dat er nog steeds geen duidelijkheid bestaat over de acties van het kabinet’. De motie werd ook ondertekend door CDA-leider Sybrand Buma.

Lees ook: alle ogen zijn gericht op het CDA. Zo wil Rutte het Oekraineverdrag redden >
2014-11-08 12:48:42 ALKMAAR - Elco Brinkman (L), fractievoorzitter in de Eerste Kamer, en Sybrand Buma, fractievoorzitter in de Tweede Kamer, tijdens het najaarscongres van het CDA. ANP BART MAAT

Rutte gelooft dat er ook ook bij die oppositiepartij iets te halen valt. Eerste Kamerleden van CDA zijn, net als die van D66, wél bereid Rutte te helpen, schrijft NRC eerder p[ maandag. De premier zou Buma hebben overgeslagen en direct contact hebben opgenomen met Elco Brinkman, fractievoorzitter van de christendemocraten in de Eerste Kamer. Brinkman gaf aan eigenlijk weinig haast te hebben, meldt BNR. Binnen het CDA gaan steeds meer stemmen op dat de partij – tegenstander van referenda – gewoon moet instemmen met het akkoord.