De regering van president Recep Tayyip Erdogan stuurt 96 geestelijk leiders naar Europese landen, waaronder Nederland, om de alevitische gemeenschap te informeren over de nasleep van de mislukte couppoging in Turkije. Ook moeten de geestelijk leiders de alevieten waarschuwen voor de Gulen-beweging.
De Turkse regeringsgezinde krant Yeni Safak meldde dat afgelopen weekend. De Federatie van Alevitische Gemeenschappen in Nederland, kortweg HakDer, ontkent overleg te hebben gevoerd met de Turkse regering, en laat weten niet gediend te zijn van de actie. ‘Wij (…) hebben geen behoefte aan door de regering Ankara geïnstrueerde personen’, aldus de alevitische organisatie.
Liberale minderheid
Diyanet – het Turkse Directoraat van Godsdienstzaken – is verantwoordelijk voor de uitzending van de geestelijk leiders. De alevieten vormen een liberale religieuze minderheid in Turkije. In Nederland bestaat de alevitische gemeenschap naar schatting uit 80.000 tot 100.000 mensen, die over het algemeen als seculier gelden en meestal niet het regime van Erdogan aanhangen.
Volgens het bericht van de Turkse krant gaan de geestelijk leiders naar twaalf Europese landen op verzoek van de alevitische gemeenschappen zelf, en is het primaire doel van het bezoek van de geestelijken om de ‘eenheid tussen soennieten en alevieten te benadrukken’.
HakDer ontkent dat, en spreekt bovendien vermoedens uit dat de actie vanuit een ‘politiek islamitische agenda’ wordt georganiseerd.
Alevitische organisatie heeft achterban in heel Europa
De federatie laat in een persbericht weten hier niet met Diyanet over te hebben gesproken. ‘HakDer heeft Ankara niet om dit bezoek gevraagd,’ aldus de federatie. ‘Wij zijn prima in staat onze eigen geestelijke voorgangers te selecteren.’ Bovendien wil de organisatie geen ‘uit Turkije geïmporteerde spanningen in Nederland’.
De organisatie heeft naar eigen zeggen banden met alevitische organisaties in bijvoorbeeld Duitsland, waar ook federaties uit andere Europese landen aan verbonden zijn. De achterban van de federatie is daarmee wijdverspreid in Europa.
HakDer, dat zichzelf omschrijft als ‘humanistisch en seculier’ roept de Nederlandse regering op stappen te ondernemen tegen de actie, die volgens de organisatie een typisch voorbeeld van de lange arm van Ankara is. De Turkse regering heeft nog niet gereageerd op het bericht van HakDer. De groep geestelijken zou wel al onderweg zijn.