De politieke partij DENK betichtte de politie al van etnisch profileren, maar breidt de definitie nu uit. Ook overheidsinstanties als de Belastingdienst en de arbeidsinspectie zouden allochtone Nederlanders anders behandelen en moeten strenger worden gecontroleerd.
In het verkiezingsprogramma van de partij staat dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar de werkwijze van de Belastingdienst, de FIOD en de arbeidsinspectie. Allochtone ondernemers zouden verscheidene signalen hebben afgegeven aan DENK over etnisch profileren.
Boetes voor inhuren illegalen
Dat zou tot uiting kunnen komen door, bijvoorbeeld, strengere controles van minderheden en vaker uitgedeelde boetes. DENK haalde eerder cijfers van de Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan, die relatief veel boetes uitschreef aan horeca- en detailhandelzaken voor het inhuren van illegale buitenlandse werknemers.
Ook reageerde de partij boos op het intrekken van een vergunning van een Marokkaanse ondernemer in Leiden na het overtreden van de sluitingstijden. De rechter bepaalde dat de gemeente niet alleen op die basis de vergunning mocht intrekken.
DENK wil klachten over etnisch profileren bundelen
‘Van veel ondernemers hoor ik dat zij bang zijn om discriminatie en onterechte verdachtmaking door de autoriteiten te melden,’ zegt Selçuk Öztürk van DENK. ‘Ik roep ondernemers die hierdoor benadeeld worden op om dit toch te doen en stel voor om een grondig onderzoek in te stellen, zodat de onderste steen boven komt en de struisvogelpolitiek kan stoppen.’
Het kabinet houdt vol dat er geen sprake is bewuste of onbewuste etnische profilering. Door risicoanalyses wordt door bijvoorbeeld de Belastingdienst bepaald welke bedrijven en ondernemers extra worden gecontroleerd: etniciteit maakt geen onderdeel uit van de risicofactoren.
DENK vroeg eerder al aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) om alle achternamen van beboete ondernemers te indexeren, om zo erachter te komen of mensen met een allochtone achternaam vaker de klos waren. Asscher reageerde dat het kabinet dit niet van plan is, omdat er al maatregelen zijn genomen binnen overheidsinstanties om profilering tegen te gaan.