Waarom vertrok D66’er Wassila Hachchi begin dit jaar in allerijl uit de Tweede Kamer om voor Hillary Clinton te gaan werken? Al die tijd wilde ze er niets over zeggen. Tot vandaag, want nu ligt er een boek waarin Hachchi haar verhaal optekent.
In een gratis boek dat is te bestellen en te downloaden op internet, zegt Hachchi dat ze uit de Tweede Kamer zou zijn gestapt, omdat ze zich niet meer geaccepteerd voelde en het vertrouwen in de politiek had verloren.
Op zoek naar een ‘roeping’
Hachchi schrijft dat ze zich kwetsbaar voelde en zichzelf kwijtraakte. ‘Dat heeft niemand me gevraagd, ik heb mezelf weggegeven. Ik werd op een ochtend wakker en het was alsof ik mijn schoenen kwijt was.’ Ze zou in die periode ‘twee banen hebben aangeboden gekregen,’ schrijft ze, maar wilde die niet aannemen. Hachchi ging op zoek naar haar ‘roeping’. Hillary Clinton, die toen al volop campagne voerde om president van de Verenigde Staten te worden (en dat niet werd), bood uitkomst.
Eind 2015 kreeg ze van Clintons campagneteam een ‘uitnodiging’. ‘Hoewel het geen concrete baan was, was het concreet genoeg om mijn innerlijke stem luid en duidelijk te horen,’ schrijft ze. Pas toen een herdershond haar in januari dit jaar flink beet, zag ze ‘het licht’ en nam ze de beslissing. In Amerika zou ze vervolgens enthousiast zijn onthaald en foldertjes zijn gaan uitdelen voor de Democraten.
Commotie over wachtgeld
Tegenover De Telegraaf wil Hachchi niets zeggen over haar wachtgeldregeling – maakt ze daar nog gebruik van? En waarom nam ze niet gewoon netjes afscheid van de Kamer en de D66-fractie onder leiding van Alexander Pechtold? Over het waarom van haar lange stilte zegt Hachchi: ‘Lees mijn ’short read’, dan weet je het. Een dialoog betekent: eerst luisteren en nadenken voordat we onze mond opentrekken. En luisteren betekent zoveel meer.’
Het feit dat ze aanspraak maakte op wachtgeld – terwijl het ex-Kamerlid er toch echt zelf voor koos om voortijdig op te stappen – leidde tot flinke protesten. In april verklaarde Hachchi dat ze vanwege alle commotie haar D66-lidmaatschap had opgegeven. D66 zou al hebben overwogen om haar uit de partij te zetten als ze niet snel met een goed verhaal kwam. Maar de vele vragen rond haar vertrek zijn er ook na haar boek nog altijd.