Kamerleden van de Socialistische Partij (SP) zijn ontevreden over het werk van Emile Roemer en de huidige koers van de partijtop. Nadat zij anoniem hebben geklaagd bij de media, worden de fractieleden op het matje geroepen.
In de aanloop naar de verkiezingen rommelt het binnen de partij. Roemer is een aardige vent, maar kan geen fractie leiden, luidden de klachten vandaag. ‘Laat staan een land,’ zegt een van de anonieme bronnen uit de SP-fractie die naar het AD is gestapt om het verhaal uit te leggen. Van andere SP’ers komt flink commentaar dat de klagers zelf niet de discussie aangaan, maar anoniem ‘zeuren’ bij een krant.
Op het matje
Binnen de zeer gedisciplineerde partij werd heftig gereageerd op de ‘laffe aanval’ door de Kamerleden. Na de forse kritiek haalt fractieleider Roemer zelf flink uit naar de klagers: ‘Die mensen moeten zich afvragen of ze wel bij de juiste partij zitten,’ aldus de politicus, die een ‘broodnodig gesprek met collega-kameraden’ wil voeren.
De SP’ers moesten één voor één naar het kantoortje van Roemer en voorzitter Ron Meyer komen voor het gesprek. Naar eigen zeggen wil de SP vooral praten over de onenigheid, maar de partij lijkt de ‘klikkende’ Kamerleden ook streng te willen toespreken.
Gerry van der List geeft advies aan de SP: vervang Emile Roemer door Sadet Karabulut
Focus ‘niet onderbouwd’ Zorgfonds
De onenigheid binnen de partij gaat vooral over de focus van de partijtop op het Nationaal Zorgfonds. De socialisten voeren volop campagne tegen de marktwerking binnen de zorg en het huidige beleid van minister Edith Schippers (VVD). Sinds de Algemene Politieke Beschouwingen gaat het tijdens de SP-campagne bijna alleen maar over het zorgstelsel.
Renske Leijten speelt daarbij een grote rol, als Kamerlid met zorg in haar portefeuille. Zij moet niets weten van het geklaag. Volgens de SP-prominent (Leijten staat nummer twee op de lijst) heeft de partij lange tijd het gebruik gehad ‘intern snoeihard te zijn met kritiek’, maar naar buiten toe weinig weg te geven. ‘Ik vind het zorgelijk dat we dat niet meer doen. Mensen die anoniem kritiek uiten in de krant, een beetje zitten te [zeuren], moeten opstaan als er een lijsttrekkersverkiezing is.’
Leiderschap en drastische veranderingen
Naast de obsessie met het ‘niet onderbouwde’ Nationaal Zorgfonds heeft de partij problemen door het gebrek aan sterk leiderschap, stellen de anonieme Kamerleden. Vooral fractieleider Emile Roemer moet het ontgelden. ‘Conflicten worden niet opgelost. Roemer heeft sinds zijn aantreden nooit onderhoud gepleegd.’
Elsevier meldde eind november dat het ‘kroonjuweel’ van de SP, de omstreden afdrachtregeling, waarschijnlijk op de helling gaat. De regeling, die Kamerleden, Statenleden en gemeenteraadsleden verplicht hun inkomsten af te staan, wordt aangepast. Ook dat zorgt voor onrust.
De nieuwe penningmeester Thijs Coppus heeft de eerste stappen richting een ‘bijstelling’ gezet. ‘We kieperen de regeling niet overboord,’ aldus Roemer, maar de regeling zal in zijn huidige vorm niet lang meer bestaan.