‘DENK krijgt steun van Ankara in verkiezingscampagne’

Tunahan Kuzu en Selcuk Ozturk spreken voor Turkse Nederlanders - bron:ANP

De partij DENK krijgt vanuit Ankara steun in de verkiezingscampagne. De door Turkije betaalde imams verspreiden een SOS-bericht met de oproep op 15 maart op de partij van Tunahan Kuzu te stemmen.

Zo moeten zij voorkomen dat PVV-leider Geert Wilders ‘geen moslims meer binnen laat, moskeeën zal sluiten en de Koran zal verbieden’, zeggen voorzitter Sefa Yürükel en vicevoorzitter Mustafa Cingoz van de Turkse Raad in Nederland tegen Elsevier. De Turkse Raad in Nederland is een particuliere organisatie die erop is gericht de integratie te bevorderen.

2016-09-11 14:27:47 ROTTERDAM - Voorzitter Sefa Yurukel (R) en vice-voorzitter Mustafa Cingoz van de Raad van Turken zijn bijeen in een zaaltje aan de Keileweg. De organisatie wil spreken over hun strategie ten opzichte van organisaties die door Turkse regering als terreurorganisaties worden gezien: de Gulenbegweging, de Koerdische PKK, IS en Asala. ANP JEROEN JUMELET
Voorzitter Sefa Yurukel (R) en vice-voorzitter Mustafa Cingoz van de Raad van Turken – bron:ANP

In een reactie liet DENK-woordvoerder Serkan Soytekin gisterenavond weten dat ‘DENK er voortdurend van wordt beschuldigd hulp uit het buitenland te ontvangen, maar dat wij dit in het parlement steeds hebben tegengesproken’. Hij zei niet op de hoogte te zijn van het SOS-bericht en de heren Yürükel en Cinguz niet persoonlijk te kennen. Campagneleider Farid Azarkan was niet bereikbaar voor commentaar.

Mail- en sms-bericht dat onder Turken circuleert

De antropoloog Yürükel en de restauranthouder Cinguz reageren op een mail- en sms-bericht dat onder Turkse en Marokkaanse Nederlanders circuleert. Het zou worden verspreid door soennitische imams. Sjiitische predikers weigeren het te verspreiden. De tekst richt zich op ‘iedereen die zich de laatste tijd een tweederangsburger voelt’. ‘SOS Mensen sta op en ga op 15 maart stemmen. De enige partij die zich inzet voor ons, is de partij DENK. Doe het ook voor je nageslacht voordat het te laat is,’ aldus de tekst.

De toon is alarmerend: ‘Laat van je horen. Kijk wat er nu gebeurt in Amerika. De minderheden worden overal openlijk gediscrimineerd. Moslims worden dagelijks door politici voor eigen gewin misbruikt om zetels te krijgen. In de media worden wij met z’n allen als uitschot neergezet. 52 procent van de christenen en 95 procent van de ruim 2 miljoen Wilders-aanhangers haat moslims en wil dat alle niet-westerse burgers het land verlaten.’

De tekst hekelt het korten van de uitkering van AOW’ers in Turkije en Marokko als een ‘schandalige geldroof’. Verder wordt het ‘belachelijk en discriminerend’ genoemd dat minister van Sociale Zaken en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) de uitkeringen voor Israëlische Joden in Palestijnse gebieden zou verhogen.

Argumenten van islamisten

Voorzitter Yürükel van de Turkse Raad in Nederland treft in de tekst ‘de argumenten van islamisten’ aan. Hij zegt dat de redenering precies lijkt op die van de Turkse president Tayyip Erdogan en AKP-partij. Hij twijfelt er niet aan dat DENK actief gesteund wordt door Diyanet, het ‘Presidium voor Godsdienstzaken’ in Ankara. Yürükel: ‘Het is zeer gevaarlijk om op deze manier in te spelen op sentimenten. Turkse mensen zullen zich nog sterker isoleren van de rest van de Nederlandse samenleving.’

Vicevoorzitter Cingoz hekelt de toon van de tekst als ‘een beetje zielig doen’. Hij noemt het ‘een populistische methode’. Gevraagd naar bewijzen van de lange arm van Ankara, zegt hij: ‘De imams zijn slim genoeg om niet tijdens de gebedsdienst, maar in de pauze gelovigen het stemadvies voor DENK te verstrekken. In hun vrije tijd bedrijven ze allerlei manipulaties. Natuurlijk handelen zij volgens instructies van Ankara, want van daar uit worden zij betaald. Vervolgens plukken DENK-lijsttrekker Tunahan Kuzu en zijn fractiegenoot Selcuk Öztürk bij de deur van de moskee de stemmen van ontevreden moslims.’ Cingoz vreest ‘een moddergevecht tussen de PVV en DENK, want dat biedt géén oplossing en leidt alleen tot escalatie’.

Een gevaarlijke ontwikkeling

Yürükel en Cingoz beschrijven zichzelf als seculiere Turken en verdedigers van het gedachtegoed van Kemal Ataturk, de stichter van het moderne Turkije. Ze vrezen dat DENK in een confrontatie met de PVV het isolement van Turkse Nederlanders zal vergroten. De twee vinden het ‘een gevaarlijke ontwikkeling’ dat de politiek de moskee binnendringt. ‘De toekomst van de Turken in Nederland wordt daar niet beter van,’ zegt Yürükel.

‘DENK fokt net als Geert Wilders de problemen enorm op. Maar dat is alleen uit eigenbelang,’ zegt Cingoz. ‘Mogelijk behaalt DENK vier of zes zetels in de nieuwe Tweede Kamer.  De 600.000 in Nederland wonende Turken zullen de gevolgen ondervinden van de verscherpte tegenstellingen tussen de bevolkingsgroepen.’