Steeds meer uitgeprocedeerde asielzoekers verdwijnen spoorloos. Het aantal afgewezen migranten van wie bekend is dat ze Nederland hebben verlaten, is gedaald.
In heel 2016 zouden 8.000 migranten ‘zonder toezicht zijn vertrokken’. In de eerste twee maanden van 2017 waren het er 2.000. Waar die migranten zijn gebleven, is onbekend. Het gros van deze migranten komt terecht in de illegaliteit, zeggen hulporganisaties.
Bezuinigingen op uitzettingsbeleid
Het aantal migranten dat na de asielprocedure meewerkt aan het uitzettingsproces, is gedaald. In 2016 waren het er nog 6.700, in de eerste twee maanden van 2017 vertrokken slechts 660 migranten vrijwillig uit Nederland.
Belangrijke oorzaak is dat er flink is bezuinigd op de uitzettingsprocedure door de – inmiddels demissionaire – staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD), zo stelt de Internationale Organisatie voor Migratie in het AD. Onder meer door de afschaffing van de vertrekpremie en de begeleiding bij terugkeer naar veilige landen als Marokko en Algerije, hebben de Nederlandse autoriteiten minder zicht op uitgeprocedeerde asielzoekers.
Kinderpardon zorgt voor problemen
In december kwam ook aan het licht dat migranten die zijn afgewezen voor het kinderpardon, in Nederland blijven hangen. De Dienst Terugkeer en Vertrek heeft bijna duizend illegalen in het vizier die nog steeds niet zijn vertrokken.
Zo leven de krakende illegalen van Wij Zijn Hier: ‘Vechten tegen het systeem’
Het kinderpardon biedt alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) die zonder zicht op verblijfsvergunning minstens vijf jaar onder rijkstoezicht in Nederland waren, de mogelijkheid om toch een verblijfsstatus te krijgen. De regeling werd op initiatief van de PvdA ingesteld in 2013.
De belangrijkste voorwaarde is dat uitgeprocedeerde asielzoekers die worden afgewezen, het land worden uitgezet. Die belofte is niet ingelost: meer dan de helft van de 1.700 uitgeprocedeerde asielzoekers zijn nog steeds in Nederland.