Ronald Plasterk, demissionair minister van Binnenlandse Zaken, vindt dat het uitstellen van de verkiezingen in Curaçao ‘in feite neerkwam op een staatsgreep’. De poging de verkiezingen van vrijdag uit te stellen, kwam van de oud-premier van Curaçao Gerrit Schotte.
Volgens Schotte waren nieuwe verkiezingen niet nodig, en kon het huidige kabinet gewoon doorregeren. De Nederlandse regering besloot in te grijpen en de regering van Curaçao te dwingen om de verkiezingen door te laten gaan. Volgens Plasterk, verantwoordelijk voor koninkrijksrelaties, is hiermee een staatsgreep voorkomen. Dat zei de minister in televisieprogramma WNL op Zondag.
Plasterk opgelucht
‘Ik was opgelucht dat de verkiezingen zijn doorgegaan,’ zei Plasterk. ‘Het hoofd van het stembureau kreeg van de partij van Schotte te horen dat er niet meegewerkt moest worden aan het uitschrijven van nieuwe verkiezingen. Een soort staatsgreep.’ De minister sprak van een staatsgreep omdat democratische verkiezingen worden gedwarsboomd.
De gouverneur van Curaçao zorgde er uiteindelijk voor dat de verkiezingen alsnog konden doorgaan. De uitslag werd door niemand betwist. Winnaar was de liberale PAR, ten koste van de MFK van oud-premier Schotte. PAR-leider Eugene Rhuggenaath is blij met het optreden van de Nederlandse regering; tijdens zijn campagne hekelde Rhuggenaath de antidemocratische regering die Schotte op eigen houtje, zonder verkiezingen, had samengesteld.
Philip van Tijn: De logica van Plasterk: eigenlijk alles ‘zou wel kunnen’
De partij van Schotte haalde slechts 5 van de 21 zetels. Een overwinning van Schotte, die is veroordeeld voor corruptie, zou de samenwerking met Nederland onder druk hebben gezet. Schotte beschuldigt Nederland ervan dat er bij hem is ingebroken. Ook noemt hij de Nederlandse regering een ‘kolonisator’. SP-Kamerlid Ronald van Raak liet vrijdag weten blij te zijn met de uitslag, omdat de bevolking heeft gekozen voor het koninkrijk, en niet voor de maffia.