Partijen aan de formatietafel ontkennen stellig dat CDA-leider Sybrand Buma dwarsligt over ‘groene onderwerpen’. Het AD berichtte donderdag dat Buma steevast de hakken in het zand zet als de partijen dure maatregelen bespreken voor de energietransitie.
Van de berichtgeving klopt weinig, stellen de leiders van VVD, D66 en GroenLinks. Wel blijkt het klimaat een belangrijk onderwerp tijdens de formatie. Hoe belangrijk is het onderwerp voor het CDA zelf?
Klimaatbeleid blijkt splijtzwam VVD: ‘Mastodonten van 75+ aan het woord over GroenLinks’
Duurzaamheid leeft onder leden
‘Duurzaamheid is wel iets wat leeft, maar het komt misschien wat minder duidelijk naar voren bij partijen als CDA en VVD,’ zegt Helma Kip, vicevoorzitter van het CDA-Duurzaamheid Bestand tegen elsevier.nl.
De leden van het Duurzaamheid Bestand lijken niet de enige CDA’ers die het zo zien: ‘Het is een onderwerp dat bij vooraanstaande CDA’ers niet voor op de tong ligt, maar zij snappen heus wel dat wij klimaatverandering serieus moeten nemen,’ zei Pieter van Geel, oud-CDA-staatssecretaris van Milieu in april in Trouw.
In het partijprogramma van het CDA komt het woord ‘klimaat’ vier keer voor. Eens per jaar organiseert de partij de ‘Dag van de duurzame CDA’ers’. ‘Maar de nadruk ligt vaak op andere onderwerpen,’ geeft Kip toe.
Energietransitie moet burger geen bakken met geld kosten
De energietransitie moet volgens het CDA worden geregeld vanuit lokale organisaties, de markt en de landelijke overheid. Het thema van de eerstvolgende dag van de duurzame CDA’ers staat dan ook in het thema van ‘duurzaamheid, vooral een lokale zaak’.
‘Partijen als de VVD en het CDA zullen altijd de voorkeur geven aan een bottom up-benadering. Het hoeft niet altijd op een GroenLinks-manier,’ zegt Kip. De rechtse partijen kijken veelal hetzelfde naar de energietransitie: die moet deels vanuit de markt worden geregeld, en het is niet de bedoeling dat de burger bakken met geld betaalt voor een duurzaam beleid.
In eerste instantie werd vooral de VVD verwacht te botsen met GroenLinks over groene onderwerpen. Zo pleit GroenLinks voor een kilometer- en spitsheffing, en wil Klaver de belasting op personenauto’s en motorrijtuigen verhogen. De VVD wil de aanschafbelasting voor auto’s en de motorrijtuigenbelasting juist verlagen. Uit de berichtgeving in het AD blijkt dat Rutte meegaander is bij de onderhandelingen over duurzame onderwerpen dan het CDA.
[tweet_box design=”box_03″ float=”none”]Rechtse partijen vinde groen toch belangrijk: ‘Het hoeft niet altijd op de GroenLinks-manier'[/tweet_box]
‘Op een CDA-manier’
Volgens de voormalige vicevoorzitter van CDA Gelderland is het vooral belangrijk dat het punt op de agenda komt. Kip: ‘Voor het CDA moet het wel van het volk zelf komen, bottom up. Wij zien absoluut niets in een of ander masterplan waarin de overheid alles bepaalt.’
Lees verder: dit zei Mark Rutte in 2008 over Groen Rechts
Op uitnodiging van Greenpeace demonstreren duurzame leden van het CDA en de VVD op donderdagmiddag zelfs in Den Haag. Ze hopen de politici aan de formatietafel te overtuigen om groene standpunten in het Regeerakkoord op te nemen. De milieucommissies van VVD, CDA, D66 en GroenLinks kwamen eind april overigens al tot een overeenkomst over milieukwesties. Het blijft de vraag of de partijen dit vergelijk overnemen, mocht het tot een Regeerakkoord komen.
Kip hoopt in elk geval dat de partijen aan duurzaamheid denken, maar ‘dan wel op een CDA-manier’. ‘Misschien wat typisch voor het CDA, maar wij pleiten toch voor een tussenweg,’ aldus de CDA’er.