Nu ook de tweede ronde formatiegesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks is mislukt, wijzen de drie overige partijen naar GroenLinks. Bij het ‘motorblok’ zou woede heersen over de onbetrouwbaarheid van de partij van Jesse Klaver.
Op het onderwerp waarover de partijen het ook in de Stadhouderskamer met voormalig informateur Edith Schippers (VVD) niet eens werden, liep het nu weer mis: migratie. GroenLinks ging niet akkoord met afspraken over de opvang van migranten in Noord-Afrikaanse landen. CDA en VVD zaten op een lijn, GroenLinks stond lijnrecht tegenover de rechtse partijen. D66 zou er ‘tussenin’ zweven.
‘GroenLinks kon mijn voorstel niet steunen’: dit zei Tjeenk Willink over mislukte (informele) formatiegesprekken
Maximale juridische garanties
Nieuwe informateur Herman Tjeenk Willink legde maandagavond laat uit dat ook D66-leider Alexander Pechtold instemde met de compromistekst waar de informateur mee kwam. Deze was ‘in lijn met internationaal recht’. Toch lag Klaver dwars.
De GroenLinks-leider ging niet akkoord met het eindvoorstel van Tjeenk Willink over internationale deals, ondanks het feit dat de informateur ervoor had gezorgd dat deze ‘maximale juridische garanties’ betrof.
Klaver kon niet akkoord gaan met de verdragen waarbij landen financiële steun ontvangen om teruggestuurde migranten op te vangen. Hij eiste meer veiligheid en bescherming van de migranten: ‘Oorlogsvluchtelingen moeten de bescherming krijgen waar ze recht op hebben.’ Daarnaast wilde hij extra 5.000 tot 25.000 extra vluchtelingen naar Nederland halen. Die eis ging de andere partijen te ver.
‘Niet tegen elke prijs regeren’
Bronnen bij de VVD en het CDA hekelen volgens De Telegraaf de onbetrouwbaarheid van Klaver. ‘Weken zijn we aan het lijntje gehouden,’ zeggen ingewijden. Ook bij het CDA zou verbijstering zijn ontstaan over de eigenwijsheid van Klaver, meldt het AD.
Na het klappen van de eerste formatiepoging tussen deze partijen, werd ook naar Klaver gewezen. Hij gaf tekst en uitleg aan zijn achterban, en gaf aan dat er voor GroenLinks sprake is van een ‘ondergrens’, hij op het gebied van vluchtelingen niet onder wilde zitten. Ook nu geeft de fractieleider aan ontzettend te balen. ‘We willen graag regeren, maar niet tegen elke prijs.’
De verdragen moeten niet alleen juridisch sluitend zijn, maar ook ‘waterdichte garanties bieden dat landen waarmee we akkoorden sluiten het recht op bescherming en opvang daadwerkelijk zullen geven.’ Van die garanties was Klaver niet zeker, dus zette hij een streep door het voorstel van Tjeenk Willink.
#migratie was als bekend het struikelblok en #Tjeenk wil verder onderzoeken #formatie
— Carla Joosten (@Else4WBDenHaag) 12 juni 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Dat de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GL zijn vastgelopen, vind ik uiterst teleurstellend. Bekijk de reactie van @APechtold 🔽 pic.twitter.com/bJqK083ddX
— D66 (@D66) 12 juni 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Weinig alternatieven voor meerderheidskabinet
Waarom het – wederom – lang duurde voordat de partijen erachter kwamen dat migratie een onoverbrugbaar obstakel bleek, heeft overigens te maken met D66. Pechtold, die in een reactie aangeeft dat regeren met VVD, CDA en GroenLinks vrijwel de enige mogelijke optie is voor D66, zou steevast Klavers kant hebben gekozen, in een poging GroenLinks aan tafel te houden.
Alternatieven voor een meerderheidskabinet lijken er niet meer te zijn. Ook Schippers opperde dat een minderheidskabinet nu de enige optie lijkt. Tenzij D66 zich bedenkt en toch met ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers wil praten, lijkt het ‘motorblok’ inderdaad af te stevenen op een minderheidskabinet, wat overigens ook niet de voorkeur heeft van de partij van Pechtold.