Pechtold zet deur op kier voor ChristenUnie

Alexander Pechtold. Foto:ANP

Na een onverwachte persconferentie en een avond praten met D66, CDA en VVD lijkt het erop dat informateur Herman Tjeenk Willink een opening heeft geforceerd. D66-leider Alexander Pechtold geeft aan dat hij een samenwerking met de ChristenUnie niet meer uitsluit.

Een kleine overwinning ten opzichte van een eerdere impasse in de informatieronde onder leiding van Edith Schippers. ‘De komende jaren moeten zoveel mogelijk mensen zich vanaf het begin in het beleid herkennen. Het gaat over klimaat en asiel, daar moet een breed draagvlak voor zijn,’ zei Pechtold vandaag op het Binnenhof.

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie heeft aangegeven dat hij bereid is aan te schuiven, mits hij wordt uitgenodigd.

Persconferentie

‘Formeren is meer dan optellen tot 76,’ aldus de informateur in een ingelaste persconferentie donderdagmiddag. Tjeenk Willink wil vooralsnog niets weten van een minderheidskabinet. ‘De breed gedeelde voorkeur voor een meerderheidskabinet strijdt met de conclusie dat, nadat een van de varianten tweemaal is onderzocht, alle meerderheidsvarianten zijn uitgeput en dat dus een minderheidskabinet als enige optie overblijft. Die conclusie kan ook niet de mijne zijn.’

Tjeenk Willink vertelt over gesprekken met Sybrand Buma van het CDA en Mark Rutte van de VVD. Beiden verklaarden niet te willen regeren met de PVV. Op grond hiervan zet Tjeenk Willink een streep door mogelijke kabinetten met de PVV. Geert Wilders reageerde fel op de persconferentie van Tjeenk Willink. Hij sprak van ‘walgelijke smoesjes.’

Roemer valt af

Vanmorgen sprak de informateur anderhalf uur met Emile Roemer. De SP-leider bleef bij zijn eerder ingenomen standpunt. Hij vindt dat VVD en CDA elkaar moeten loslaten, en wil een centrum-linkse regering onder leiding van Sybrand Buma van het CDA. Tjeenk Willink concludeerde hieruit dat ook een kabinet met de SP niet mogelijk is.

Roemer zegt zich aan zijn verkiezingsbelofte te houden, en dus niet in zee te gaan met de VVD. Met de liberalen vreest Roemer een ‘clash-huwelijk’. Hij ziet naar eigen zeggen zelfs geen muizengaatje. ‘Dan moet je aanschuiven bij een rechts blok van 71. Dan zit je met 14 tegen 71 aan te boksen,’ zegt hij over een kabinet met VVD, CDA en D66.

De formatiebesprekingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks strandden maandag op het thema migratie. GroenLinks weigerde toezeggingen te doen over mogelijke Europese afspraken voor vluchtelingendeals met Noord-Afrikaanse landen. Klaver noemde dit ‘de principiële ondergrens’. Een alternatieve coalitie met de ChristenUnie in plaats van met GroenLinks werd tot nu toe geblokkeerd door Alexander Pechtold van D66.