ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is niet te spreken over het feit dat de VVD, het CDA en D66 elkaar dinsdag uitgebreid spreken, voordat er een plan komt voor een vierde partij. Het speelveld is niet gelijk, aldus Segers.
Vanmiddag spraken de drie partijen die elkaar maar niet willen loslaten, over de opties voor een meerderheidskabinet. Na het uitsluiten van de PVV en de SP door informateur Herman Tjeenk Willink, blijven twee opties over: de PvdA en de ChristenUnie.
Meer over de #Formatie: Pechtold zet deur op kier voor ChristenUnie
Tekenen bij het kruisje
Het is oneerlijk dat ‘zij nu met z’n drieën iets knutselen waar een vierde partij bij moet aanschuiven’, hekelt Segers in het AD. Het is niet de bedoeling dat zijn partij alleen als opvulling fungeert om VVD, CDA, D66 aan een meerderheid te helpen. ‘We zetten niet onze handtekening bij het kruisje.’
Toch is het aan de partijen die al vanaf het begin aan de formatietafel zitten om tot een overeenkomst te komen. Gaan de partijen toch in een minderheidskabinet samenwerken, met mogelijke gedoogsteun van ChristenUnie of bijvoorbeeld de Pvda? Als het aan Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66) ligt, heeft een meerderheidskabinet nog altijd de voorkeur.
Handreiking in de richting van D66-leider Pechtold. Staat de deur voor CU nu open? #formatie pic.twitter.com/bq1nms2Mtn
— Alexander Bakker (@alexanderbakker) 20 juni 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
‘Aan de @christenunie ligt het niet dat het zo lang duurt,’ aldus @gertjansegers #formatie pic.twitter.com/nGcFCFCEmM
— Servaas Hilgers (@ServaasHilgers) 20 juni 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Gesprek over ethisch-medische kwesties
Vooral Pechtold ligt nu dwars. Met Segers willen de andere partijen wel praten, maar de medisch-ethische standpunten van D66 zijn zeer progressief, terwijl de christelijke partij juist conservatiever is op dit gebied. Tegelijkertijd wil Pechtold koste wat het kost voorkomen dat hij de enige linkse partij is in een rechts kabinet. Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht is dat geen handige zet.
Over die medisch-ethische kwesties wil Segers overigens met alle partijen praten. Na een ‘onprettig’ gesprek met Pechtold tijdens de vorige verkenningsronde, wil de ChristenUnie-leider ook met VVD en CDA spreken over onderwerpen als de wet voltooid leven en orgaandonatie. Toch lijkt Segers nog wel te hopen op regeringsdeelname. ‘Wij zijn helemaal niet zo’n conservatieve partij. Op sommige onderwerpen zijn we heel links,’ trachtte hij D66 gerust te stellen.
Alles over de #Formatie leest u in ons speciale dossier >>
Na het gesprek met Tjeenk Willink gaf Pechtold aan de hoop op een regering met de PvdA levend te houden. ‘Ik heb Asscher nog niet “nu niet, nooit niet” horen zeggen, stelt Pechtold.
Dinsdagmiddag spreekt de informateur met Lodewijk Asscher van de PvdA. Asscher zei voorafgaand aan zijn gesprek met Tjeenk Willink dat hij ‘nooit nooit zegt, maar wel nee’ zegt.