Asscher krijgt toch ‘nee’ van VVD over lerarensalarissen

Asscher dreigde eerder zijn handtekening niet onder de begroting te zetten als er geen hogere lerarensalarissen komen - Foto: ANP

De overeenstemming tussen de demissionaire regeringspartijen VVD en PvdA over de nieuwe begroting die vorige week nog zo dichtbij leek, is weer ver weg. De partijen waarmee de VVD onderhandelt over de formatie van een nieuw kabinet, willen niet toegeven aan de eis van PvdA-voorman Lodewijk Asscher voor verhoging van de lerarensalarissen.

Ingewijden spreken van een mogelijke kabinetscrisis.

Vrijdag leek het erop dat VVD en PvdA er bijna uit waren. Het demissionaire kabinet zou in de begroting voor 2018 270 miljoen uittrekken voor leerkrachten, en zou militairen met een AOW-gat tegemoetkomen. Dat laatste was een wens van de VVD.

Maar het voorstel sneuvelde in de onderhandelingen voor een nieuw kabinet. Wel zouden alle betrokken partijen voelen voor beide maatregelen.

Geen uitweg

De formerende partijen, VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, hebben nog geen overeenstemming bereikt over de overheidsfinanciën voor de komende jaren. Ze willen zich niet vastleggen op de PvdA-eis. Zonder een scherp beeld van de komende inkomsten en uitgaven zou een dergelijke toezegging ‘roekeloos’ zijn, aldus de partijen aan de onderhandelingstafel.

De VVD zei daarom maandag toch ‘nee’ tegen de eis van de PvdA. De begroting moet volgens ingewijden woensdagmiddag af zijn, en er zou geen uitweg meer zijn voor de lerarendeal. Eerder dreigde Asscher zijn handtekening niet onder de nieuwe begroting te zetten, als de VVD niet akkoord gaat met een verhoging van de lerarensalarissen.

Asscher sprak eerder op maandag nog de hoop uit dat er een oplossing komt. Maandag liet informateur Gerrit Zalm (VVD) weten dat de formerende partijen ‘na maanden onderhandelen nog helemaal niet weten wat ze met de begroting willen’.

Voor Prinsjesdag geen nieuw kabinet

Zalm zei maandag ook dat een regeerakkoord nog altijd niet in zicht is. Het werk op het terrein van financiën moet volgens hem nog tot een goed einde worden gebracht. Het Centraal Planbureau moet de plannen doorrekenen en de voorbereiding hiervan is nog niet afgerond. Doorrekening kost ongeveer een week. Daarna kunnen nog aanpassingen nodig zijn.

De formatie duurt al ruim vijf maanden. Zalm noemt het ‘niet aannemelijk’ dat er op Prinsjesdag of bij de Algemene Beschouwingen een nieuw kabinet is.