Deze moslimextremisten steunen pamflet voor haatimam

Islamitische Stichting Qanitoen. Foto:ANP

Haatimam Fawaz Jneid kreeg vorige week een gebiedsverbod opgelegd voor de Haagse Transvaalbuurt en Schilderswijk. Imams en moslimactivisten reageerden verontwaardigd: een gebiedsverbod is ‘het demoniseren van de religie’. Van wie komt die verontwaardiging?

De achtergrond van de activisten die Fawaz een hart onder de riem steken, is op zijn zachtst gezegd omstreden. Dat meldt De Telegraaf. De schrijvers beklaagden zich over het gebiedsverbod voor de haatimam: Fawaz zou volgens de ondertekenaars het slachtoffer zijn van een heksenjacht.

Verboden gebedshuis

Aanleiding voor het gebiedsverbod was het heimelijk openen van een gebedshuis in de Haagse Cilliersstraat. Onder het mom van een islamitische boekhandel organiseerde Stichting Qanitoen er preken door de radicale imam Fawaz. Eerder bad Fawaz voor de dood van Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali, na de film Submission in 2004.

Islamitische organisaties zijn boos op het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat ingreep en Fawaz een gebiedsverbod oplegde. Hij zou worden ‘onderdrukt en beroofd van zijn vrijheid’, aldus de moslimorganisaties.

Omstreden imam

Eén van de imams die het pamflet ondertekende, is Abdelhamid Aynelhayat. Hij preekte in Helmond, waar hij onder meer zei dat democratie ervoor zorgt dat ‘mannen met mannen kunnen trouwen en vrouwen met vrouwen. Dat mensen kunnen zeggen wat ze willen, dat ze kunnen vloeken.’ Aynelhayat bepleitte de afschaffing van de democratie, ‘de oorzaak van conflicten’.

Maar er is meer. Aynelhayat was volgens De Telegraaf een van de oprichters van de radicaalste moskee van Spanje in het Catalonische stadje Reus. Die moskee bevordert de haat tegen niet-moslims. Dat schreef de Spaanse krant El País op basis van bronnen bij de Spaanse inlichtingendienst.

Connectie met 11 september

Saillant detail is dat Mohammed Att – een van de sleutelfiguren in de aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten – voorafgaand aan die aanslagen de moskee van Aynelhayat bezocht. Mogelijk had hij banden met Aynelhayat, die nu in de bres springt voor de haatimam uit de Transvaalbuurt.

Ook wordt het pamflet voor Fawaz ondertekend door de salafistische alFitrah-moskee in Utrecht, die PvdA-leider Lodewijk Asscher er eerder van beschuldigde dat hij moslims hun islamitische identiteit probeert af te nemen. Asscher noemde de moskee eerder ‘zeer verwerpelijk’.

Ook Arnoud van Doorn, van de Partij van de Eenheid in de gemeente Den Haag tekende het pamflet. Hij werd eerder veroordeeld voor het leveren van drugs aan minderjarigen.

Fawaz is niet van plan te stoppen met het verboden gebedshuis, en wil de activiteiten voortzetten, desnoods met hulp van andere imams.