Voor de tweede keer in twee dagen zijn er stukken gelekt uit de formatie. Een nieuw kabinet met de vier partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil kinderen verplichten om op school het Wilhelmus te leren. Tijdens de verkiezingscampagne bedacht CDA-leider Buma dit plan om kinderen Nederlandse normen en waarden te leren.
Dat meldt het AD op basis van een concept-akkoord dat de krant heeft ingezien. Ook wil Rutte III Nederlanders die 18 jaar worden een boek geven over de vaderlandse geschiedenis. De formerende partijen willen met deze maatregelen aandacht besteden ‘aan elementen die van belang zijn voor de nationale identiteit.’
Tweede lek in twee dagen
In twee dagen werd er twee keer uit de formatiebesprekingen gelekt. De vraag is in hoeverre dit het onderling vertrouwen aantast. Gisteren noemde Gert-Jan Segers, de voorman van de ChristenUnie, het vorige lek ‘heel schadelijk voor de formatie’. Na een lange dag onderhandelen zei hij bits: ‘We gaan verder.‘
‘Ik begrijp dat er weer wat op straat ligt?’ Zo reageerde D66-leider Alexander Pechtold op het nieuws van het AD, bij aankomst aan de onderhandelingstafel.
D66 schamperde tijdens de campagne over het voorstel van het CDA om het Wilhelmus op scholen te verplichten. ‘Altijd hetzelfde liedje,’ zei D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Ook Pechtold liet zich minzaam uit over het plan: ‘Ik ben blij dat het CDA eindelijk eens over onderwijs begint.’ Nu lijkt D66 alsnog overstag.
. @ADnl heeft dus weer conceptteksten regeerakkoord gezien.Als dat zo doorgaat zullen t altijd conceptteksten blijven #formatie @JanHoedeman https://t.co/6d9neHJYrN
— frans weisglas (@fransweisglas) August 16, 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Medisch-ethische kwesties
Gisteren werd ook al gelekt naar het AD over een mogelijke doorbraak in de formatieonderhandelingen. De formerende partijen zouden overeenstemming hebben bereikt over medisch-ethische kwesties: de Embryowet zou worden verruimd om meer onderzoek te kunnen doen naar erfelijke ziektes. Ook werd in een concept-tekst afgesproken de Euthanasiewet niet te wijzigen. De initiatiefwet ‘voltooid leven’, een voorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra, zal worden behandeld als vrije kwestie. Elke partij kan daarover naar eigen inzicht stemmen.
Eerder liepen formatiebesprekingen tussen D66 en ChristenUnie stuk op medisch-ethische kwesties. Pechtold was terughoudend over coalitie-onderhandelingen met CU-leider Gert-Jan Segers, omdat Segers mordicus tegen een verruimde euthanasiewetgeving is. De verschillen tussen beide partijen moesten worden overbrugd tijdens een diner in het Haagse restaurant Garoeda.