Haatimam gaat stug door met verboden gebedshuis

Fawaz Jneid. Foto:ANP

De omstreden imam Fawaz Jneid is niet van plan om te stoppen met zijn gebedshuis in Den Haag.  Dit ondanks de nadrukkelijke afkeuring van de gemeente. In de Haagse Transvaalbuurt vestigde zich onlangs een islamitische boekhandel waar de radicale imam wekelijks preekt.

Fawaz is een omstreden imam, die de afgelopen jaren vaak in opspraak raakte. Zo ontving hij een voorwaardelijke geldboete voor het sluiten van in Nederland verboden shariahuwelijken. Ook werd hij geschorst door de salafistische As Soennah-moskee in Den Haag. Naar aanleiding van de film Submission, in 2004, bad hij voor de dood van de makers Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali.

In 2016 probeerde Qanitoen, de stichting waaronder Fawaz opereert, in een pand op de Cilliersstraat, in de Haagse Transvaalbuurt, een gebedshuis op te richten. Toenmalig burgemeester Jozias van Aartsen verleende daarvoor geen toestemming. De stichting opende vervolgens een boekhandel, onder de naam islamitische boekhandel Stichting Qanitoen. Van Aartsen liet camera’s installeren om toe te zien of Stichting Qanitoen zich aan de regels hield. Maar hiervan trekt de stichting zich niets aan. Sinds eind juli wordt er op vrijdag gebeden.

Juridische stappen

De gemeente Den Haag dreigt nu met juridische stappen om het gebedshuis weg te krijgen uit de Transvaalbuurt. De reden die de gemeente aanvoert is dat een gebedshuis niet past binnen het erfpachtcontract van het pand. Volgens de gemeente kan het pand alleen worden gebruikt voor ‘bedrijfsmatige activiteiten’. Een gebedshuis valt daar niet onder.

Fawaz is niet van plan in te binden. In een gesprek met het AD noemt hij de gebeden ‘maatschappelijke bijeenkomsten’. ‘Moslims moeten een paar keer per dag bidden. Je kunt die mensen toch niet in de regen op straat sturen?’ zegt de imam.

‘Schreeuwend prediken’

‘We hoorden schreeuwend prediken in de ruimte die was bezet door tientallen jongens en mannen, die op de grond zaten,’ zegt een andere omwonende tegen De Telegraaf.  ‘Toen ik de gemeente belde, kreeg ik vreemd genoeg het advies via de website melding te doen van woningoverlast.’

Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) geeft aan dat de NCTV nauw betrokken is bij de zaak. ‘De NCTV is bijna dagelijks in contact met de gemeente, daarbij is ook dit specifieke geval besproken. We volgen de ontwikkelingen op de voet, maar op het gebied radicalisering is de gemeente verantwoordelijk. We voorzien de gemeente Den Haag wel van advies.’