SP: harde sancties Venezuela gooien olie op het vuur

Karabulut - bron:ANP

Het socialistische regime van Nicolas Maduro heeft Venezuela aan de rand van de afgrond gebracht. Eerder wilde de Britse oppositieleider Jeremy Corbyn geen afstand nemen van de Venezolaanse regering, nu doet de SP in Nederland hetzelfde.

SP-Kamerlid Sadet Karabulut weigert in dagblad Trouw de socialistische geestverwanten in het Zuid-Amerikaanse land af te vallen.

Olie op het vuur

De SP-woordvoerder over onder meer buitenlandse zaken vindt dat juist de Verenigde Staten en de Europese Unie (EU) zorgen voor verdere polarisatie. ‘In plaats van te de-escaleren, wordt er olie op het vuur gegooid en over sancties gepraat,’ zegt Karabulut. ‘Dan sluit je de deur voor gesprekken. De Verenigde Staten geven ook dubbele signalen af, alsof zij uit zijn op de val van de regering.’ Tegen Elsevier Weekblad zegt Karabulut wel degelijk kritiek te hebben op president Nicolas Maduro, zonder daar inhoudelijk verder op in te gaan: ‘Ook ik vind de huidige politieke situatie zeer problematisch.’

‘De representatieve democratie wordt ingeperkt. Mensenrechtenorganisaties constateren dat er excessief geweld wordt gebruikt tegen demonstranten,’ zei Karabulut eind mei in een Kamerdebat over de kwestie. Maar de situatie zal volgens haar niet verbeteren ‘als je alleen maar ronkende taal gebruikt en Venezuela bestempelt als schurkenstaat’.

‘Ook oppositie gebruikt geweld’

Het is volgens Karabulut maar de vraag hoe harde sancties de situatie kunnen verbeteren. ‘Ze treffen vooral de bevolking. Alle mensenrechtenschendingen moeten stoppen, onafhankelijk worden onderzocht, bemiddelaars moeten worden ingezet en de bevolking moet worden geholpen. Met respect voor grondrechten, nationale soevereiniteit en vooral de Venezolaanse bevolking,’ aldus Karabulut in haar reactie.

Ze vindt dat ook de oppositie blaam treft: ‘Er komen zorgwekkende berichten binnen dat er ook bij delen van de oppositie sprake is van geweld tegen demonstranten.’

Andere Europese socialisten doen precies hetzelfde

Amerika en de EU dreigen met strafmaatregelen tegen leden van de eind juli gekozen grondwetgevende vergadering. De verkiezing werd door de oppositie geboycot. Twaalf Latijns-Amerikaanse landen zullen de besluiten van deze vergadering niet erkennen, blijkt vandaagKarabulut zegt de zorgen over deze nieuwe vergadering te begrijpen, maar ‘ziet vooralsnog niet dat Maduro dit gebruikt om het parlement buiten werking te stellen’, waarvoor vooraf werd gewaarschuwd.

De SP heeft korte lijntjes met de geestverwanten in Venezuela. In 2013 maakte SP-leider Emile Roemer op weg naar Brazilië een tussenstop in Venezuela. Ook andere Europese socialisten weigeren afstand te nemen van het Venezolaanse regime, nu de onrust en het geweld naar aanleiding van de economische rampspoed en de honger buitensporig zijn. De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn erkent dat er iets moet gebeuren in het Zuid-Amerikaanse land, maar weigert Maduro te veroordelen.

De recente sancties van de Verenigde Staten tegen Venezuela om het regime tot kalmte te manen, gaan te ver, vindt de oppositieleider. Corbyn is niet de enige die toenadering zoekt. Eind vorige maand berichtten Griekse media dat premier Alexis Tsipras Maduro om hulp zou hebben gevraagd bij een mogelijke Grexit.