Man Syriëganger Laura H. wilde aanslag plegen

Laura H op Koerdische televisie na ontsnapping uit door IS bezet gebied

De man van de Nederlandse Laura H. (21) wilde aanslagen plegen, liefst in Nederland of Turkije. Dat verklaarde ze donderdag voor de rechtbank in Rotterdam.

H. keerde in juli 2016 terug uit Syrië. Eenmaal in Nederland aangekomen, werd de vrouw uit Leidschendam meteen vastgezet. Het Openbaar Ministerie verdenkt haar van deelname aan de terroristische organisatie IS.

Hansen vertrok in september 2015 met haar man en twee kinderen naar Raqqa, het terreurbolwerk van het zelfbenoemde kalifaat van IS in Syrië. Ze ontsnapte naar eigen zeggen aan IS en liet haar man achter in Raqqa. In juli van dit jaar besloot de rechter tot haar voorlopige vrijlating op voorwaarde dat ze een enkelband draagt en niet met de media praat.

Geen idee van situatie

In een verklaring aan de Rotterdamse rechtbank donderdag houdt H. vol dat ze voor haar vertrek naar IS-gebied echt niet wist wat zich daar afspeelde. In Irak kwam ze pas achter de gewelddadige bedoelingen van de terreurgroep. Na een paar maanden wilde ze weg, snikte ze vanuit een afgeschermde cabine.

H. verklaarde uitgebreid hoe ze onder invloed stond van haar gewelddadige man. Dat was al zo in Nederland, maar toch bleef ze bij hem en ging ze mee naar Irak, want ze was ‘in de war’ en ‘wilde iemand zijn’. Ook haar islamitische geloof verklaarde ze vanuit haar behoefte om ‘ergens bij te horen’. Met het gewelddadige islamitische gedachtegoed had en heeft ze niks, zei H, die naar eigen zeggen helemaal van de islam is afgestapt.

Gehersenspoeld

Haar man Ibrahim raakte wel gehersenspoeld door IS en werd steeds gevaarlijker. Hij volgde trainingen in de Iraakse stad Mosul en werkte in een bommenfabriek. ‘Hij zei dat hij een aanslag wilde plegen, het liefst in Nederland of in een ander Europees land,’ zei H. Hij koos uiteindelijk voor Turkije, en het tweetal sloeg met hun kinderen op de vlucht. Het gezin werd beschoten en Ibrahim raakte daarbij gewond. Hij is voor het laatst gezien in Raqqa, maar zijn lot is onbekend.

De rechtbank probeert erachter te komen of H. echt zo naïef was als ze zelf claimt. Diverse getuigen hebben verklaard dat juist H. het voortouw nam om naar het kalifaat te gaan, of dat ze er in elk geval achter stond. Ook had ze haar vader vanuit Irak geappt dat het een bewuste keuze was. Maar die berichten schreef ze naar eigen zeggen omdat ze bang was dat haar man ze zou onderscheppen.

Gestuurd door IS

Eerder verdacht het Openbaar Ministerie H. ervan dat zij niet was ontsnapt, maar gestuurd door IS met de opdracht een aanslag te plegen. Die verdenking trok het later weer in.

Terugkeerders zijn een groot probleem voor Europa. Ze kunnen een aanslag plegen, maar ook nieuwe strijders werven. Door hun ervaring hebben ze vaak een groot islamitische netwerk. Aanslagen in Europa zijn van groot belang voor IS, omdat die de aandacht afleiden van de verliezen in Irak en Syrië.

Die verliezen zorgen voor een nieuwe stroom terugkeerders. Het kalifaat is in Irak zo goed als verslagen en ook in Syrië verliest het snel terrein. IS zal dus opnieuw een organisatie worden zonder eigen grondgebied, zoals een kalifaat. Voor een dergelijke organisatie zijn soldaten nodig, bij voorkeur in westerse landen. Terugkeerders zijn daarvoor ideaal: zij zijn vaak goed getraind en vormen dus een bedreiging voor het Westen.