Een kwart van de burgemeesters in Nederland krijgt weleens te maken met dreigementen uit het criminele circuit. Dat blijkt uit een onderzoek naar de invloed van georganiseerde misdaad in het openbaar bestuur.
De ministeries van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken sloegen de handen ineen, en lieten samen de beïnvloeding van ambtenaren, raadsleden, wethouders en burgemeesters onderzoeken. Dit gebeurde nadat de Tweede Kamer de ministeries vroeg hoe ver de invloed van het criminele circuit reikt in het openbaar bestuur.
Van de 225 respondenten met een ambtsketting zei 24 procent weleens te zijn bedreigd. Volgens het onderzoek gaat het vooral om burgemeesters uit de grotere gemeenten. Voor zover bekend zijn geen van de burgemeesters onlangs met geweld in aanraking gekomen. Ook wordt een groot aantal wethouders bedreigd: meer dan één op de tien. Acht procent van de ondervraagde raadsleden zegt weleens bedreigd te zijn.
Criminele circuit probeert bestuur te beïnvloeden
Uit het onderzoek blijkt dat er vanuit het criminele circuit wel degelijk pogingen worden ondernomen om de invloed op het openbaar bestuur te vergroten. Van grootschalige beïnvloeding door criminelen is echter geen sprake.
Uit een enquête van het onderzoeksbureau rijst ook het vermoeden dat gemeentes worden geïnfiltreerd door criminele organisaties. In een kwart van de gemeentes wordt melding gemaakt van mogelijke infiltranten uit het criminele circuit. Het vermoeden gaat vooral op voor raadsleden.