De NS heeft deze week beschermende betonblokken geplaatst rondom het Centraal Station in Amsterdam. Zowel aan de voor-, achter- als zijkant van het station zijn obstakels neergezet.
De betonblokken moeten voorkomen dat auto’s de stationshal kunnen binnenrijden. Volgens een NS-woordvoerder is de plaatsing ‘een nadrukkelijke wens van de NS’, schrijft Het Parool vrijdag.
Terughoudend Amsterdam
De gemeente ‘kijkt ook mee’, zegt de woordvoerder. Er zou geen actuele of concrete aanleiding zijn voor het plaatsen van de blokken, maar wel is het de bedoeling stations daarmee ‘veiliger en aangenamer’ te maken.
De betonblokken zouden weer kunnen worden weggehaald als er ‘extra maatregelen zijn genomen die meer geïntegreerd zijn in de omgeving,’ aldus de woordvoerder. Het initiatief voor die maatregelen ligt bij de gemeente.
De gemeente Amsterdam is tot dusver zeer terughoudend geweest in het plaatsen van betonblokken tegen terreur, ondanks aanhoudende pleidooien van winkeliers in met name de Kalverstraat. De gemeente zou niet willen ‘zwichten voor terrorisme’. Bovendien zouden betonblokken verkeersremmend werken.
Vorige week werd wel bekend dat de gemeente op een vergelijkbare manier gaat proberen om ook andere drukke locaties in de stad te beschermen tegen aanslagen, bijvoorbeeld door het plaatsen van dergelijke blokken op de Dam, het Rokin en bij de wachtrij van de Heineken Experience.
Privaat initiatief
Steden als Rotterdam en Utrecht kwamen eerder wel met dergelijke maatregelen. In Rotterdam worden hindernissen geplaatst op plekken als de Witte de Withstraat en de Meent, en de hindernissen worden ook meegenomen bij de herinrichting van de Coolsingel. Bij ‘hindernissen’ moet worden gedacht aan betonblokken maar bijvoorbeeld ook fietsenrekken en bloembakken.
Volgens Elsevier Weekblad
Eric Vrijsen: Je moet het terroristen zo moeilijk mogelijk maken
Het Franse vastgoedconcern Klépierre nam zelf onlangs al fysieke maatregelen tegen het inrijden bij de Markthal en het winkelcentrum Alexandrium. Onlangs plaatste Klépierre ook betonblokken bij winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. Dat is het gevolg van Europees beleid van het bedrijf: winkelcentra van de onderneming in ruim vijftien Europese landen kregen bescherming als gevolg van de aanhoudende terreurdreiging.