‘Politie discrimineert met verbod op hoofddoek’

Rotterdamse politie - bron:ANP

De politie discrimineert een vrouwelijke agent door haar te verbieden een hoofddoek te dragen tijdens het werk. Het gaat hier om een niet-noodzakelijk verbod, onder meer omdat de vrouw zich in een andere ruimte bevindt dan de burger.

Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens, bij wie de politiemedewerker – moslima, met hoofddoek – een klacht had ingediend.

Het College voor de Rechten van de Mens…houdt toezicht op ‘de mensenrechten in Nederland’. Het instituut is bij wet ingesteld en beschermt, bevordert, bewaakt en belicht mensenrechten door middel van onderzoek, advies en voorlichting. Iedereen die zich gediscrimineerd voelt kan een klacht indienen bij het College. Deze klacht moet gaan over discriminatiekwesties rondom werk, in het onderwijs of als consument. Mensen kunnen bij het College terecht als zij zich gediscrimineerd voelen. Het College heeft spreekrecht bij vergaderingen van de VN-Mensenrechtenraad. Die Raad is omstreden, want het neemt niet zelden een anti-Israëlische houding aan.

Oordeel van College is niet bindend

Het oordeel is niet bindend. Dat betekent dat de politie er geen consequenties aan hoeft te verbinden. Het argument dat de politie hanteert voor dit verbod is het bereiken van een neutrale en uniforme gezagsuitstraling en om de veiligheid van de politieambtenaar zelf te waarborgen. Maar de politie heeft het College in dit geval niet voldoende kunnen overtuigen dat, deze op zichzelf zwaarwegende belangen, noodzakelijk zijn om haar functie als assistent intake & service uit te voeren, zo luidt de verklaring.

De bewuste medewerker beantwoordt telefonisch het servicenummer van de politie en mag aangiften opnemen via een video-verbinding. Ze mag dat doen in burgerkleding, met een hoofddoek, maar ze wil dat doen in combinatie met een uniform. De politie stond dat niet toe, omdat de organisatie onpartijdig is en dat ook moet uitstralen.

De medewerker was daarop van mening dat zij wordt beperkt in de vrijheid van godsdienst en stapte naar het College. Ze wilde ‘een principiële uitspraak’ zodat ook andere vrouwelijke agenten hier wat aan hebben die een hoofddoek willen dragen. Dat is volgens haar belangrijk, omdat de politie zelf aangeeft dat ze meer diversiteit in de gelederen wil.

Europees bedrijf mag hoofddoeken verbannen van de werkvloer, oordeelde het Europees Hof van Justitie in maart dit jaar >