Het College voor de Rechten van de Mens heeft meer tijd nodig voor een uitspraak over het al dan niet dragen van een hoofddoek bij de politie. Een vrouwelijke politiemedewerker uit Rotterdam spande eerder een zaak aan, omdat ze geen hoofddoek mag dragen tijdens haar werk.
De korpsleiding wil het niet hebben, omdat de uitstraling van de politie neutraal moet zijn.
Uitspraak College niet bindend
Het College bekijkt of de politie handelt in strijd met de Algemene wet gelijke behandeling en zou aanstaande dinsdag uitspraak doen over de zaak. Dit is uitgesteld naar 20 november. ‘De raadkamer van het College heeft meer tijd nodig om tot een goede uitspraak te komen,’ zegt een woordvoerder.
Uitspraken van het College zijn overigens niet bindend. De politie heeft al laten weten het College ‘deskundig en gezaghebbend’ te vinden, maar dat de uiteindelijke bevoegdheid over het toestaan van hoofddoeken bij de minister van Justitie ligt.
Opvallend is dat de hoofddoekdiscussie bij de politie eerder dit jaar al werd gevoerd, maar de vrouw in kwestie nog maar kort in dienst is. Ze werkt als administratief medewerkster en wordt eind november beëdigd, ‘met of zonder hoofddoek’ volgens een intern bericht.
De medewerkster zelf benadrukte eerder dat de politie meer diversiteit wil en vindt dat het daarom nuttig is dat er een ‘experiment met het “uniform plus” komt’. Volgens de korpsleiding mag ze tijdens het uitoefenen van haar administratieve functie op het Regionaal Service Centrum wel een hoofddoek dragen, maar niet bij contact met bezoekers.
‘Een uniform moet neutraal zijn. Een politiemedewerker mag niet zomaar zelf beslissen welke levensstijl hij of zij uitdraagt,’ aldus de politie. In Nederland is er een scheiding van kerk en staat. Daarom is het niet de bedoeling dat politieagenten religieuze symbolen als een kruis, keppeltje of hoofddoek dragen.
Vergroten van diversiteit in politiekorps
Eerder dit jaar opperde de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg het idee om de hoofddoek toe te staan als onderdeel van het politie-uniform, met het oog op het vergroten van de diversiteit in het korps. Zijn plan stuitte op veel verzet en ging niet door.
Volgens onze bloggers
Afshin Ellian: ‘Gehoorzamen agenten Allah of de rechtsstaat?’
De politie Rotterdam gaf destijds aan geen dergelijke plannen te hebben. ‘Zoals ze het in Amsterdam doen, zo doen wij het niet. Wij hebben daar ook geen behoefte aan. Wij volgen de landelijke lijn.
Beslissingen daarover liggen uiteindelijk bij het ministerie van Justitie,’ aldus de Rotterdamse politie. Ook het korps in Den Haag verklaarde toen dat dergelijke beslissingen moeten worden genomen door het ministerie van Justitie.