Na de aankondiging dat de Amerikaanse president Donald Trump de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem wil verhuizen, is het thema ook in Nederland terug op de agenda. ChristenUnie stelt voor ook de Nederlandse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen.
Dat meldt BNR Nieuws. Joël Voordewind zegt namens de ChristenUnie dat de ambassade moet worden verplaatst. ‘We moeten stoppen met die schijnvertoning,’ aldus Voordewind. ‘Daar is de regering gevestigd en het parlement. Het is bizar dat ik bij een bezoek aan Israël de Nederlandse ambassadeur moet spreken in Tel Aviv. In Tel Aviv zijn geen zaken te doen, alles gebeurt in Jeruzalem.’
CHRISTENUNIE VOLGT TRUMP: ‘NEDERLANDSE AMBASSADE NAAR JERUZALEM’ https://t.co/8filx8BFhJ@BNR
— Jaap Jansen (@JaapJansen) December 6, 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De ChristenUnie is de enige regeringspartij die pleit voor het verhuizen van de ambassade. Volgens Voordewind vormt het verplaatsen van de ambassade naar Jeruzalem geen beletsel voor een diplomatieke oplossing in het conflict tussen Israël en Palestina. Overigens is er voor de verhuizing van de ambassade geen meerderheid in de Tweede Kamer. De andere voorstanders zijn de PVV, de SGP en het FvD.
Goede zaak: Trump zal Jeruzalem erkennen als hoofdstad van Israël. Nu Nederland nog en ambassade terug naar West Jeruzalem! /via @NOS https://t.co/kRTkJZjl2r
— Joël Voordewind (@JoelVoordewind) 6 december 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Veel ophef in de Arabische wereld
Trump houdt woensdag een rede waarin hij zijn besluit officieel bekendmaakt. Erkenning van Jeruzalem als hoofdstad zal tot veel ophef leiden in de Arabische wereld. Diverse leiders waarschuwen Trump dat de verhuizing het vredesproces in gevaar kan brengen en de stabiliteit en veiligheid in het gebied kan bedreigen.
In een eerste reactie noemt Saudi-Arabië, bondgenoot van de Verenigde Staten, het nieuwe beleid ‘een onmiskenbare provocatie voor moslims’. De Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei beschouwt de beslissing van Trump als een teken van zijn ‘incompetentie en falen’. Iran wil vrede en stabiliteit in de regio, maar zal de schending van islamitische heilige plekken niet tolereren, voegde de Iraanse president Hassan Rohani daaraan toe.