Gaat tenniscoach 18 jaar de cel in voor moord op Koen Everink?

Selfmade miljonair Koen Everink werd in maart 2016 dood in zijn huis aangetroffen

Het Openbaar Ministerie acht Mark de Jong schuldig aan de moord op zakenman Koen Everink. Volgens het OM heeft de voormalig tenniscoach met opzet en met voorbedachten rade zijn vriend en gokmaatje Everink vermoord.

De 42-jarige Everink werd op 4 maart 2016 dood gevonden in zijn villa in Bilthoven. Hij was door tientallen messteken om het leven gekomen. Dat gebeurde terwijl zijn dochtertje boven lag te slapen. Zij vond ’s ochtends haar vader.

De Jong was bevriend met Everink en was de avond van diens gewelddadige dood bij hem op bezoek geweest. Ze hadden samen gegeten en op tv sport gekeken. De Jong meldde zich de volgende dag bij de politie en mocht vervolgens met toptennisser Robin Haase afreizen voor twee tennistoernooien in de Verenigde Staten. Bij terugkomst werd de Jong opgepakt.

Lees hier de volledige reconstructie van de moord op Koen Everink

Onderzoekers troffen in de Volkswagen Golf van De Jong een bloedspoor en DNA van Everink aan. In een afgeluisterd telefoongesprek vanuit de gevangenis met zijn ouders  vroeg De Jong erom een duur horloge van Everink van het merk IWC, dat op zijn slaapkamer lag, te laten verdwijnen. Op de wijzerplaat bleek een bloedspoor van het slachtoffer te zitten. Volgens het OM zat er ook DNA van de verdachte op één van de messen die bij de steekpartij zouden zijn gebruikt. De Jong had gokschulden bij miljonair Everink, volgens het OM ging het om 80.000 euro. Hij had een regeling getroffen en zou op vrijdag 4 maart weer een deel betalen. Volgens het OM voelde De Jong zich opgejaagd omdat zijn ouders dreigden te ontdekken dat hij opnieuw ten prooi was gevallen aan zijn gokverslaving, en drong Everink er op aan dat de Jong het geleende geld zou terugbetalen.

Ontvoerd door een groep mannen

De dertigjarige voormalige tenniscoach heeft altijd ontkend dat hij Everink heeft vermoord. Nadat hij de woning van Everink had verlaten, werd hij naar eigen zeggen ontvoerd door een groep mannen. Een aantal van hen is de villa van Everink binnengegaan en zou hem hebben vermoord.

Het OM noemt het ontvoeringsverhaal ‘ongeloofwaardig’. De Jong heeft verscheidene keren gelogen en zijn verklaringen aangepast.

Ogenschijnlijk onaangedaan

De Jong toonde zich maandag in de rechtbank ogenschijnlijk onaangedaan. Hij hoorde het requisitoir van het OM aan, maakte veel aantekeningen en schudde af en toe zijn hoofd. De familie van Everink hoorde de strafeis huilend aan.

De advocaat van De Jong komt dinsdag aan het woord, woensdag heeft de verdachte de kans om als laatste zijn verhaal te vertellen.

De zaak is in mei ook al inhoudelijk behandeld, maar omdat de toenmalige advocaat van De Jong de verdediging heeft neergelegd, heeft de zaak veel vertraging opgelopen. De advocaat trad terug omdat de rechter weigerde aanvullende onderzoekswensen van de verdediging in te willigen.