Kamerleden verbijsterd over uitspraken Eurlings, willen dat hij vertrekt

Camiel Eurlings - Foto: ANP

Meerdere Kamerleden willen dat Camiel Eurlings vertrekt als bestuurslid bij sportkoepel NOC*NSF. De uitspraken die hij deed over de mishandeling van zijn ex-vriendin Tessa Rolink stuiten op verbijstering en afgrijzen.

Eurlings verklaarde donderdag via zijn advocaat Geert-Jan Knoops dat er in de media ten onrechte het beeld bestaat dat hij zijn vriendin ‘zwaar’ heeft mishandeld.

‘Eenvoudige mishandeling’, geen ‘zware mishandeling’

Volgens de ex-minister ging het om een ‘eenvoudige mishandeling’, ook omdat er geen blijvend letsel is. Ook wordt hem ten onrechte een strafblad toegeschreven, aldus Knoops. Zaterdag reageren Kamerleden van D66, SP en GroenLinks in het AD verontwaardigd op de verklaring van de sportbestuurder. Premier Mark Rutte zegt bovendien in een reactie te ‘begrijpen dat NOC*NSF met hem in gesprek gaat’. Eurlings heeft nooit zijn excuses aangeboden.

Het had Camiel Eurlings gesierd als hij een keer ‘sorry’ had gezegd. ‘Sorry dat ik mijn ex-vriendin in de zomer van 2015 heb geslagen. Ik schaam me diep, heb hier hulp voor gezocht en beloof dat ik het nóóit weer zal doen.’ Maar niets van dit alles, in zijn verklaring legt hij de schuld bij ‘de media’, schrijft Nikki Sterkenburg.

‘Een beetje mishandeling? Mag dat?’, zegt bijvoorbeeld D66-Kamerlid Antje Diertens. ‘Dat is niet de uitstraling die je in de sport wilt hebben. Als ik Eurlings was, zou ik de eer aan mezelf houden en opstappen.’

Eurlings is als IOC-lid toegetreden tot het bestuur van NOC*NSF en kan daardoor niet door de nationale sportkoepel of Den Haag worden gedwongen op te stappen. Eurlings is sinds 2013 bestuurslid van NOC*NSF.

Eurlings trof schikking met OM

Model Tessa Rolink, de voormalige vriendin van Eurlings deed in 2015 aangifte tegen hem, nadat een onderlinge ruzie was geëscaleerd. Bij de ruzie zou ze, naar eigen zeggen, haar elleboog hebben gebroken en een hersenschudding hebben opgelopen.

Ondanks een schikking met het Openbaar Ministerie (OM) kreeg Eurlings een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Hierdoor kon hij aanblijven als bestuurslid. NOC*NSF zou Eurlings eerder hebben gevraagd zich terug te trekken, maar dat weigerde hij. Zolang zijn ex Rolink niet akkoord was met zijn straf zou de sportkoepel hem niet in het bestuur hebben willen hebben. Eurlings zelf was het daar niet mee eens, omdat hij zichzelf als onschuldig zag.

De rechtszaak werd achter gesloten deuren afgehandeld, mogelijk om het imago van Eurlings – oud-minister van Verkeer en Waterstaat in het kabinet-Balkenende IV en voormalig topman bij KLM – niet te schaden.

Tussen Eurlings en de rechtbank werd een ‘transactie’ afgesproken: Eurlings kreeg een aantekening op zijn strafblad en een werkstraf opgelegd, die hij volgens het Openbaar Ministerie naar behoren heeft afgerond.