Opnieuw komt een VVD-Kamerlid in opspraak vanwege integriteitskwesties. De integriteitscommissie van de partij stelt een onderzoek in naar Kamerlid Wybren van Haga. Wie waren eerdere slachtoffers van de integriteitscommissie?
Het onderzoek naar Van Haga gebeurt op verzoek van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Van Haga bezit zo’n honderd huizen in Amsterdam en Haarlem, en heeft in meerdere panden een nieuwe verhuurregel van de gemeente overtreden, meldde Het Parool eerder.
Klacht tegen Van Haga
Sinds dit jaar gelden namelijk striktere eisen voor het verhuren van een huis aan meer dan twee personen. Volgens Van Haga zitten in ‘zeven of acht’ van zijn panden te veel huurders zonder vergunning. Om de verhuur te legaliseren, zegt Van Haga huurcontracten op. ‘Ik probeer het zo goed mogelijk op te lossen,’ zei hij eerder. Volgens Van Haga is het probleem dat ingrijpende verbouwingen nodig zijn om aan de voorwaarden te voldoen, zoals goede geluidsisolatie. Dat kan niet als daar nog mensen wonen, aldus Van Haga.
Tenminste een van de huurders heeft een klacht ingediend bij Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag, en heeft een advocaat in de arm genomen. het contract van de huurder is per 31 december 2017 opgezegd, terwijl de overeenkomst nog loopt tot januari 2019.
Van Haga zit sinds oktober in de Tweede Kamer. Hij stond op plek 41 op de kandidatenlijst en stroomde na de formatie door naar de fractie nadat meerdere fractieleden een plek in het kabinet bemachtigden. Daarvoor was hij gemeenteraadslid in Haarlem. Terwijl het integriteitsonderzoek loopt, kan hij wel gewoon aanblijven in de Kamer.
Lijst van integriteitsschandalen bij VVD wordt steeds langer
Het is de zoveelste in een reeks aan integriteitskwesties binnen de VVD de afgelopen jaren, waarna leden moesten opstappen. Eerder dit jaar moest partijvoorzitter Henry Keizer het veld ruimen nadat ophef was ontstaan over een controversiële overname van uitvaartbedrijf De Facultatieve. In de voorgaande kabinetsperiode moest Kamerlid Mark Verheijen zijn Kamerlidmaatschap neerleggen omdat hij te ruim gedeclareerd had in een eerdere politieke functie. Het oordeel werd later afgezwakt door de integriteitscommissie van de VVD, maar Verheijen keerde niet terug in de Kamer.
Daarnaast werd de Limburgse VVD’er Jos van Rey vorig jaar veroordeeld voor corruptie. De voormalig wethouder gaf in 2015 zijn VVD-lidmaatschap op. In datzelfde jaar moest René Leegte weg als Kamerlid vanwege een niet gemelde, betaalde functie, en vertrok Loek Hermans uit de Senaat vanwege zijn rol als toezichthouder bij Meavita, een zorgconcern.