De kwestie rond William Moorlag ontpopt zich tot een hoofdpijndossier voor de Partij van de Arbeid. Het bestuur en de Tweede Kamerfractie zijn het negende Kamerlid liever kwijt dan rijk. Maar bij de handelwijze van de partij kunnen vraagtekens worden geplaatst.
Moorlag ontpopt zich als een tegenstander van de afrekencultuur binnen de Partij van de Arbeid. Dat schrijft de Volkskrant. De krant kreeg inzage in mails van Moorlag aan fractievoorzitter Lodewijk Asscher, waarmee de zaak verder op de spits wordt gedreven. ‘Ik ben geen dooie vis die met de stroom meedrijft,’ schrijft Moorlag, die nog steeds probeert zich te handhaven binnen de PvdA. Of dat hem zal lukken, is zeer de vraag.
Moorlag kwam in opspraak doordat hij als directeur van sociale werkplaats Alescon werknemers aannam via een schijnconstructie. Het bedrijf hoefde werknemers op die manier niet in dienst te nemen, waardoor ze niet in aanmerking kwamen voor diverse sociale voorzieningen. De rechter oordeelde in december dat Moorlag en Alescon schuldig zijn aan het in stand houden van een schijnconstructie die de kosten voor Alescon laag hield. Bestrijding van constructies als deze is een speerpunt van de PvdA.
Asscher nam het aanvankelijk, op 21 december, op voor Moorlag, en stelde dat hij gewoon zo veel mogelijk werknemers een baan gunde. Van zelfverrijking was geen sprake. Een dag later kondigde partijvoorzitter Nelleke Vedelaar aan dat het Kamerlid zijn biezen moest pakken: de schijnconstructies zouden raken aan de partijprincipes.
Wegsturen Moorlag raakt positie Asscher
Volgens Moorlag is de discussie over zijn aanblijven niet alleen voor hemzelf van belang, maar ook voor de partij. Als hij het veld moet ruimen, zal er discussie ontstaan over ‘het primaat op het leiderschap in de partij’. Hiermee doelt Moorlag op het partijbestuur in het algemeen, en op de positie van voorzitter Nelleke Vedelaar in het bijzonder, die direct haar oordeel paraat had: Moorlag moet weg. Als dat gebeurt, staat ook Asscher voor schut.
Moorlag heeft geen goed woord over voor de onervaren partijvoorzitter. Hij verwijt haar ‘zonder basale kennis van basale feiten’ te hebben geoordeeld over de situatie. Nu volgt er een onderzoek naar de geloofwaardigheid van William Moorlag. Dit gebeurt door een onafhankelijke commissie. Problematisch is wel dat hij bij voorbaat al zijn twijfels heeft over de opzet van dit onderzoek.
Partij wist al jaar van schijnconstructie
Opvallend is dat de kwestie-Moorlag de PvdA al bijna een jaar bezighoudt, en dat de roep om aftreden nu pas klinkt. Toen Moorlag nog op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer stond, was ook al duidelijk dat Alescon werknemers in dienst had via schijnconstructies. Moorlag zegt destijds een gesprek te hebben gehad met Jetta Klijnsma, toenmalig staatssecretaris van Sociale Zaken. Klijnsma raadde hem aan om voet bij stuk te houden: van zelfverrijking was immers geen sprake. Moorlag is vervolgens niet van de lijst gehaald.