Door nalatigheid van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) ontvangt de opgestapte burgemeester van Oosterhout Stefan Huisman drie weken na zijn ontslag nog steeds zijn volledige salaris van de gemeente. Dat bedraagt een kleine 8.700 euro bruto per maand.
Dit artikel mag u deze week niet missen:
Halbe Zijlstra was niet meer serieus te nemen als minister
Dat meldt het AD zaterdag. Huisman heeft zijn ontslag al ingediend op 26 januari wegens seksueel wangedrag, maar zolang Ollongren nog geen besluit heeft genomen over de formele vertrekdatum blijft de gemeente het volle pond uitkeren.
Een woordvoerder verklaart tegenover de krant dat de minister wacht op een advies van de Commissaris van de Koning in Brabant, Wim van de Donk. Maar die zou hebben laten weten dat dat hij helemaal geen advies geeft over dit soort zaken.
‘De burgemeester dient zijn ontslag in, de minister moet dat verlenen en daar zit de commissaris niet tussen. Ik geef geen advies, ik informeer alleen maar,’ zou hij daarover hebben gezegd tegen de fractievoorzitter van GroenLinks bij de Provinciale Staten.
Ontslagprocedure is ingewikkeld
Het vertrek van een burgemeester is ingewikkeld omdat een burgemeester benoemd wordt door de Kroon. Om die benoeming terug te draaien moet een procedure in werking worden gesteld. Dat gaat via de minister, die zich – volgens haar woordvoerder – daarbij laat adviseren door de Commissaris van de Koning.
Maar die woordvoerder kan volgens de krant niet zeggen of bekend is of van de Donk advies heeft gegeven en hoe dat luidt. Dat betekent dat er ook nog geen antwoord is op de vraag of het ontslag van de Oosterhoutse burgemeester ‘eervol’ of ‘oneervol’ is.
Huisman is de lachende derde die intussen gewoon krijgt doorbetaald. Zijn wachtgeldregeling gaat pas in zodra zijn formele ontslagdatum bekend is. In het eerste jaar ontvangt hij 80 procent van het laatst verdiende salaris, in het tweede jaar 70 procent. Ook die kosten zijn voor rekening van de gemeente Oosterhout.