Het geplaagde Joodse restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg in Amsterdam overweegt zijn deuren te sluiten als burgemeester Van Aartsen geen permanente beveiliging aanbiedt. Volgens de eigenaar is ‘de maat vol’ nu blijkt dat gemeente Amsterdam al zou hebben geweten dat de belager van het restaurant vóór zijn aanval al als geradicaliseerd was aangemerkt. De gemeente wil dat niet bevestigen, en reageert dat HaCarmel ‘stelselmatig’ een gesprek met ambtenaren weigert.
In een persbericht schrijft eigenaar Sami Bar-On dat hij ‘geschokt’ is over dat nieuws. Hij wijst erop dat burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) niet bereid is te komen praten over veiligheidsmaatregelen, al besloot hij begin maart, na drie incidenten in een paar maanden tijd, wel voor zes weken camerabewaking in te stellen.
PERSBERICHT #HaCarmel pic.twitter.com/mRfNpt9tzh
— Loonstein Advocaten (@LoonAdvocaten) May 9, 2018
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
HaCarmel woedend: burgemeester weigert gesprek over beveiliging
Woensdagmiddag bracht de advocaat van Bar-On Herman Loonstein een persbericht naar buiten. Daarin schrijft hij het ‘stuitend’ te vinden hoe de burgemeester de zaak heeft aangepakt. ‘Een gesprek met de burgemeester zelf werd geweigerd, er blijkt nu informatie achtergehouden te zijn en de restauranteigenaar wordt gewoon geschoffeerd.’
Afshin Ellian schreef eerder deze column over het Joodse restaurant HaCarmel:
Via immigratie wordt antisemitisme geïmporteerd
Bar-On laat weten dat hij woensdag opnieuw een gesprek met de burgemeester heeft aangevraagd. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam zegt tegen Elsevier Weekblad dat juist Loonstein en Bar-On een gesprek over beveiliging hebben tegengehouden.
Gemeente: gesprekken ondernemers altijd via ambtenaren
‘Wij hebben verschillende keren gesprekken aangeboden, met specialisten die precies weten wat er mogelijk is aan veiligheidsmaatregelen,’ aldus de gemeente. Het restaurant eiste echter een persoonlijk gesprek met Van Aartsen, en daaraan wil de gemeente niet tegemoet komen. ‘Als gemeente hebben we best veel verzoeken van ondernemers voor beveiliging. In alle gevallen doen we dat ambtelijk, waarna er specialisten aan te pas komen. Pas daarna komt er een plan, dat we voorleggen aan de burgemeester, de hoofdofficier van Justitie en de korpschef van de politie. Die nemen dan een besluit.’
NRC Handelsblad bracht woensdag het nieuws dat de gemeente Amsterdam al wist dat Saleh A., de 29-jarige Syrische asielzoeker die op 7 december luid schreeuwend de ruiten van het restaurant insloeg, mogelijk geradicaliseerd was. Maar of dat klopt, wil de woordvoerder van Van Aartsen niet zeggen. ‘We krijgen veel meldingen binnen bij het meldpunt radicalisering, soms zelfs meerdere per dag. Daar gaan we vertrouwelijk mee om, we kiezen de lijn dat we die informatie over individuen niet delen.’
Geen inhoudelijke mededeling over melding radicalisering belager
De meldingen die binnenkomen, worden volgens hem serieus behandeld door een ‘professioneel netwerk’ met onder meer het Openbaar Ministerie en de politie. Maar, benadrukt de woordvoerder, een melding leidt niet altijd tot een ‘persoonsgerichte aanpak’ of vervolgstappen, omdat de ontvangen informatie niet waar blijkt te zijn of niet kan worden hardgemaakt.
🆘‼️😬🔥 #Netherlands: raging Muslim (Palestinian Flag) smashes the windows of a JEWISH restaurant with a baseball bat under "ALLAHU AKBAR" and scream "PALESTINE" this morning in #AMSTERDAM. The Dutch police has done nothing, and has only watched! DISGUSTING! pic.twitter.com/wI1BLe0gD2
— Onlinemagazin Ⓥ (@OnlineMagazin) December 7, 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Saleh A. was volgens NRC aangemerkt als mogelijk geradicaliseerd, maar de gemeente zou de waarschuwing in de wind hebben geslagen. Hij zou door een ambtenaar van de dienst Werk, participatie en inkomen – die over zijn bijstandsuitkering moest oordelen – zijn aangemerkt als mogelijk geradicaliseerd. Deze melding zou door de gemeente in behandeling zijn genomen, waarna A.’s dossier naar de GGZ zou zijn doorgestuurd.
Syriër Saleh A. sloeg ruiten in, politie meldde dat hij ‘verwarde man’ was
Kort daarop bleek dit niet de juiste inschatting. Saleh A. sloeg op 7 december luid schreeuwend met een stok een ruit in van het Joodse restaurant HaCarmel. Hij was gehuld in een Palestijnse vlag. Toen hij de ruit eenmaal had ingeslagen, probeerde hij een Israëlische vlag te stelen. Kort daarop werd hij opgepakt door de politie, die al snel meldde dat het ging om een ‘verwarde man’.
Afshin Ellian: Jihadisten zijn niet verward. Dat zijn we zelf
In gesprekken met de reclassering omschreef Saleh A. zichzelf als een ‘vulkaan die op uitbarsten staat’. Hij gaf te kennen dat hij boos was over het besluit van president Donald Trump om de Amerikaanse ambassade in Israël te verplaatsen naar Jeruzalem.
Advocaat: Saleh A. alsnog in aanpak radicalisering
Nadat hij de ruiten van het restaurant aan de Amstelveenseweg had ingeslagen, is de man alsnog opgenomen in de aanpak radicalisering. Dat zegt zijn advocaat tegen NRC. De advocaat van het Joodse restaurant wilde dat Saleh A. door het OM zou worden vervolgd voor een terroristische daad. Daartoe deed de advocaat een verzoek bij het Gerechtshof, maar dat verzoek werd in april afgewezen, omdat er onvoldoende bewijs zou zijn.
Opmerkelijk is dat er afgelopen weekeinde, toen in Den Haag een Syrische asielzoeker drie mensen zwaar verwondde met een mes, ook snel werd gesproken van een ‘verwarde man’, voordat er onderzoek was verricht naar het misdrijf.
Lees het commentaar van Gerlof Leistra: De verwarring was dit weekend weer eens compleet, net als vorig jaar in Amsterdam na een aanrijding bij het Centraal Station. Was het nu een terreuraanslag of niet?