Met ‘revolutie’ wil Kurz impasse immigratie doorbreken

Sebastian Kurz en Jean Claude Juncker. Foto:EPA

Wat betreft asielbeleid is de Europese Unie in een impasse beland. Vanaf 1 juli zal Oostenrijk Bulgarije opvolgen als voorzitter van de Europese Unie. De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz kondigt ‘een revolutie’ aan.

Dinsdag werd in Brussel een top gehouden over een nieuw Europees migratiebeleid, en een herziening van het Dublin-akkoord. De Europese Unie verkeert op dit moment in een impasse. De zuidelijke lidstaten Italië en Griekenland willen net als Duitsland en Nederland dat de immigranten die de Europese Unie binnenkomen, evenredig over de lidstaten worden verdeeld, volgens opgelegde asielquota.

Maar een aantal Centraal-Europese landen is mordicus tegen deze herverdeling. Vooral Hongarije en Polen weigeren om extra migranten op te nemen. Dwang uit Brussel helpt daarbij niet. Het komende half jaar wil Kurz de ban doorbreken. Hij kondigt een ‘revolutie in het migratiebeleid aan’. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times.

Theo Francken: ‘Zonder oplossing over vijf jaar geen EU meer’

Een eerder voorstel van de huidige voorzitter, Bulgarije, lijkt ten dode opgeschreven. Bulgarije wil landen die meer immigranten opnemen, belonen met steun uit de Europese Unie, en andere lidstaten verplichten bijstand te verlenen als de instroom te groot wordt.

De Belgische staatssecretaris van Asiel, Theo Francken is zeer sceptisch. ‘Er is onvoldoende basis om de onderhandelingen voort te zetten,’ zei Francken tegen het Nieuwsblad. Als het aan Francken ligt, wordt illegale immigratie helemaal stopgezet. ‘We moeten tegen migranten zeggen dat ze Europa niet tot hun thuis mogen maken.’

Als Europa het migratieprobleem niet snel ten gronde oplost,’ zegt Francken, ‘zal er binnen vijf jaar geen Europese Unie of Schengenzone meer zijn. Zo simpel is het. België is klaar voor een compromis.’

Meer bevoegdheden naar Frontex

De verwachting is dat Kurz met een harde aanpak van immigratie komt. Eerder stelde de Oostenrijkse kanselier voor om Frontex extra bevoegdheden te geven, en de douane te verplaatsen naar Noord-Afrikaans kustgebied. De Europese Unie wil Frontex de komende jaren uitbreiden naar 10.000 ambtenaren in 2027. Kurz wil dit aantal veel sneller vergroten. Volgens Kurz is dit de meest doeltreffende methode om te voorkomen dat immigranten zich op de Middellandse Zee wagen. Daarnaast wordt mensensmokkelaars de pas afgesneden.

Kurz wil de kloof tussen West- en Centraal-Europa overbruggen. ‘De reden voor de spanningen binnen de Europese Unie is dat sommige landen denken dat ze moreel superieur en beter zijn dan andere, en dat West-Europese landen soms neerkijken op Oost-Europese landen,’ zei Kurz tegen de Financial Times. Ook Donald Tusk, de president van de Europese Raad voor regeringsleiders, is van plan om met een ‘uitweg’ te komen voor de huidige problematiek.

Het Dublinakkoord
In het Dublinakkoord werd besloten dat wanneer een immigrant een asielaanvraag doet, hij alleen bij dat land de procedure kan volgen. Een immigrant kan dus niet zowel in Duitsland als in Griekenland een verzoek indienen voor asiel. Dit akkoord ligt nu onder vuur.

Dit jaar kwamen tot dusver 38.000 migranten de Europese Unie binnen, van wie ruim 33.000 via de Middellandse Zee. Dat meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Het is een daling ten opzichte van 2017, toen er het eerste half jaar 72.000 immigranten de Middellandse Zee trotseerden.

31 en nu al premier van Oostenrijk. Wie is Sebastian Kurz?