Premium Lock Ondanks goed nieuws wacht Wiebes pijnlijk gasdebat

Minister van Economische Zaken Eric Wiebes (VVD). Foto: ANP

De gaswinning kan mogelijk sneller naar beneden, meldt Eric Wiebes de Tweede Kamer vandaag. Ondanks het goede nieuws wacht hem vandaag, donderdag, een lastig gasdebat. De oppositie is verontwaardigd dat het versterken van huizen is opgeschort. En uit Groningen klinkt niet langer goodwill maar verwijten.

Eind maart besloot het kabinet de gaswinning versneld af te bouwen. Daardoor blijft voor miljarden euro’s aan gas in de grond, en zijn enorme aanpassingen nodig om Nederland toch warm te houden.

Dat wordt een titanenklus, zelfs als het economisch goed blijft gaan. Maar minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes (VVD) kreeg al wel een aantal opstekers. Zo bleek uit de Voorjaarsnota dat dit jaar nog geen bezuinigingen nodig zijn om de verminderde gasopbrengsten op te vangen. Bovendien denkt Wiebes dat de afbouw sneller kan door bijvoorbeeld de export naar Duitsland te verminderen.

Versterkingsoperatie kost potentieel miljarden

Grote Gasdebat

Om de klimaatdoelen van Parijs te halen moeten huizen in Nederland massaal van het gas af. Elsevier Weekblad stelt de vraag: Kan Nederland van het gas af? In de Balie treffen de voor- en tegenstanders elkaar in het Grote Gasdebat van Elsevier Weekblad op maandag 25 juni 2018. Klik hier voor meer info en tickets.

Toch wacht Wiebes in de Tweede Kamer een vijandige oppositie. Kamerleden zijn boos dat Wiebes de versterking van bijna 1.600 woningen opschortte. Deze liggen vooral aan de rand van het aardbevingsgebied in onder meer Appingedam en Overschild.

Wiebes wil wachten tot de Mijnraad uiterlijk 1 juli met een rapport komt. Dit onderzoekt of de afbouwen van de gaswinning, ook betekent dat de bevingsrisico’s afnemen. En daarmee de benodigde mate van versterking.

Dat zou praktisch en financieel nogal wat uitmaken. In de kern van het aardbevingsgebied staan al 22.000 huizen die net zo veilig moeten worden als elders in Nederland. Ook bij de zwaarst mogelijke beving van 5 op de schaal van Richter moeten bewoners hun huis veilig kunnen verlaten. Schattingen van de kosten lopen in de miljarden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw