De Amsterdamse gemeenteraad heeft Femke Halsema voorgedragen als nieuwe burgemeester. Dat maakt de raad woensdagavond bekend.
Officieel moet de beslissing nog worden goedgekeurd door het ministerie van Binnenlandse Zaken, waarna er een antecedentenonderzoek moet komen. Komt daar niets raars uit, dan mag Halsema zich officieel burgemeester van Amsterdam noemen.
Daarmee volgt ze wijlen Eberhard van der Laan op.
Benoeming ondanks geruchten over weerstand
Eerder werd bericht dat er binnen de gemeenteraad verzet zou bestaan tegen de benoeming van de voormalige GroenLinks-politicus. Halsema deed sinds zij in 2011 de Tweede Kamer verliet geen bestuurlijke ervaring in de gemeentepolitiek op. Dat zou veel raadsleden tegenstaan.
Halsema als burgemeester. Een goed idee, vindt Gerry van der List
De andere kanshebber was oud-PvdA-wethouder Carolien Gehrels . Zij was acht jaar lang wethouder, eerst met de portefeuille Kunst en Cultuur en daarna Economische Zaken. Zij zou op brede steun van de vertrouwenscommissie kunnen rekenen: ze zou goed liggen bij de ambtenaren en heeft veel contacten in Den Haag.
Gehrels bekleedt tegenwoordig een bestuursfunctie bij ingenieursbureau Arcadis.
CV Femke Halsema
Studie
1993 Master criminologie aan de Universiteit van Utrecht
Werkervaring
2017 – nu Voorzitter van Aidsfonds/Stopaidsnow
2015- nu Produceert voor de NTR een documentaire over de ontwikkeling van terrorisme in de laatste jaren (wordt uitgezonden in 2018)
2011- nu Voorzitter raad van commissarissen van WPG Uitgevers, onder meer verantwoordelijk voor De Bezige Bij en het uitgeven van Vrij Nederland en Voetbal International
2011 – 2017 Bestuursvoorzitter Stichting Vluchteling
2016 Publiceert politieke memoires: Pluche
2012 – 2014 Voorzitter van de raad van advies van de ASN Bank
2002 – 2011 Fractievoorzitter GroenLinks
1998 – 2011 Tweede Kamerlid GroenLinks