Segers wil einde slappe houding Nederland tegenover Erdogan

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers tijdens zijn partijebijeenkomst in Lunteren begin deze maand - Foto: ANP

Regeringspartij ChristenUnie is klaar met de slappe houding van Nederland tegenover het regime van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Ook wordt het NAVO-lidmaatschap van Turkije in twijfel getrokken.

Mocht het land van ‘agressor’ Erdogan nu worden aangevallen, dan moet Nederland niet helpen met verdedigen, vindt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.

In een interview met De Telegraaf haalt hij uit naar Turkije, Erdogan en Turkse Nederlanders die op hem stemmen. ‘‘Ik voel me niet geroepen om Turkije te verdedigen tegen een tegenreactie die het zelf heeft uitgelokt,’ zegt Segers, een brisante uitspraak omdat de NAVO gestoeld is op het idee dat een aanval op één lidstaat een aanval is op alle lidstaten.

Onvrije verkiezingen niet meer faciliteren

Naast het NAVO-lidmaatschap van Turkije moet ook Nederland het ontgelden wat betreft het faciliteren van stembussen voor stemgerechtigden hier. Segers vindt dat Nederland zich krachtiger moet uitspreken tegen  het regime van Erdogan, dat continu mensenrechten schendt. Ook zijn ‘onvrije’ verkiezingen moeten we hier volgens Segers niet langer faciliteren. Volgens de CU-leider werkt dat namelijk averechts op de integratie van Turkse Nederlanders, en spreekt Nederland daarbij impliciet zijn goedkeuring uit voor wat er in Turkije gebeurt.

‘Maar nog erger dan die verkeersborden (borden langs de snelweg die Turkse kiezers naar de stemlocaties moesten dirigeren, red.) vond ik het om na de uitslag te zien dat toch Turkse Nederlanders in vrij groten getale de straat op gingen met Turkse vlaggen. Ze spraken over ’mijn president’ en ’mijn land’ en waren blij met deze uitslag. Het is een heel erg haperende integratie, om het maar even zachtjes te zeggen. Het gaat om mensen die vaak hier zijn geboren en blij zijn met de ontwikkelingen daar die haaks staan op onze rechtsstaat,’ aldus Segers. Hij vindt dat de tweede en derde generaties moeten kiezen wat hun land is: ‘Zo lang je Erdogan verdedigt en je wegkijkt bij dat wat er aan onvrijheid plaatsvindt in Turkije, heb je hier niet gekozen voor onze rechtsstaat.’

Eerste keer dat regeringspartij zich sterk uitspreekt tegen Erdogan

Hoewel het standpunt van Segers niet bijster origineel is, is het de eerste keer deze kabinetsperiode dat een regeringspartij zich in zulke krachtige bewoordingen uitspreekt tegen het regime van Erdogan.

Regeringspartijen zijn daar doorgaans huiverig voor, in de woorden van Segers zelf: ‘Uit angst voor mogelijke economische gevolgen en politieke gevolgen hebben we onszelf als Nederland voor een deel monddood gemaakt.’