Steeds meer mensen eten geitenkaas, en de sector groeit dan ook als kool. Geitenhouders willen ondernemen en hun werk professionaliseren. Maar vooral door de Q-koorts-epidemie tussen 2007 en 2011 hangt een negatieve sfeer rond de sector.
Het hek springt open en tientallen geiten lopen kalm naar een plekje in de U-vormige melkstal. Geroutineerd zet Bjorn Loman (28) bekers op de spenen, waarna de melk begint te stromen. Als hij rond is, zijn de eerste geiten al klaar – allemaal automatisch. In totaal melkt hij zo 1.000 geiten. Rond zeven uur is hij halverwege, buiten kondigt een paarse gloed de zonsopgang aan.
Geitenkaas en babyvoeding
Dit is de Mekkerhof in Holten, vlakbij de Sallandse Heuvelrug. De boerderij produceert sinds ruim een jaar melk voor geitenkaas en hypoallergene babyvoeding. Ook ontwikkelt de Mekkerhof nieuwe soorten geitenvoer en voer voor specifieke geiten of specifieke levensfasen van de geit.
Nederlanders eten al vijf jaar op rij minder vlees. Dat komt door schandalen rond vlees en zorgen over klimaat en gezondheid. Maar ook door de opmars van steeds betere vleesvervangers
Dankzij de technologie zijn deze ochtend maar twee mensen aan het werk. Terwijl bedrijfsleider Loman melkt, voert medewerker Marien Bielderman (30) de geiten en verschoont de hokken. Of liever gezegd, hij bedient de automatische stroverdeler en stuurt de voermachine aan.
‘De schik was eraf’
Bielderman werkte vijftien jaar bij een grote varkensboer. ‘Maar de schik was eraf, het was eentonig werk.’ Twee maanden geleden stapte hij over. Nu is het werk leerzaam en interessant. Zijn mbo-opleiding veehouderij leerde hem niets over geiten. De sector is jong en nog lang niet ‘uitontwikkeld’.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen