Verschillende middelbare scholen in Nederland moeten vakken gaan schrappen, omdat ze daar geen geschikte leraren voor kunnen vinden. Het gaat onder meer om de vakken wiskunde, scheikunde, Nederlands en klassieke talen.
De Vereniging van Scholen in het voortgezet onderwijs (VO-raad) waarschuwt daar vrijdag voor in De Telegraaf. Het aantal vacatures in het voortgezet onderwijs loopt binnen tien jaar op tot 1.200.
Klik hier om alle scholen te vergelijken: vmbo, havo en vwo
Het lerarentekort in de grote steden is het ergst. Zij moeten nu al naar noodmiddelen grijpen, zoals minder lesuren of onbevoegden voor de klas. Een andere oplossing is dat docenten extra vakken gaan doceren (zoals een natuurkundedocent die ook wiskunde gaat geven) of het terughalen van gepensioneerde docenten. ‘We geven veel minder informatica en Duits dan we zouden willen,’ zegt een Rotterdamse schoolbestuurder in de krant.
In een provincie als Limburg is juist een lerarenoverschot. Dat komt doordat daar het aantal leerlingen afneemt.
In dagblad Trouw opperde hoogleraar arbeidsmarkt Frank Cörvers in augustus om een speciale toeslag in te voeren om leraren ertoe te verleiden naar de Randstad te verhuizen. Docenten in hartje Rotterdam en Amsterdam krijgen dan een bonus bovenop hun salaris en kunnen zo beter in hun levensonderhoud voorzien.
Andere maatregelen die eerder zijn bedacht om het lerarentekort te verminderen, zijn voorrang voor leraren bij eengezinswoningen of het verplaatsen van scholen naar plekken waar meer docenten wonen, zoals de rand van de stad.
Wat vindt u? Moeten docenten in de Randstad extra worden beloond? Of zijn er betere oplossingen voor het lerarentekort? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:
Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.
Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.