De Koninklijke Marine gaat intensiever samenwerken met de Franse Marine. Nederlandse fregatten zullen de komende jaren in de Indische Oceaan onder meer het vliegdekschip Charles de Gaulle escorteren. De Franse marine-chef zegt dit aan de vooravond van een kabinetsbeslissing over nieuwe onderzeeboten.
Admiraal Rob Kramer (57) en zijn Franse collega admiraal Christophe Prazuck (58) spraken afgelopen week in Den Haag over nauwere samenwerking. Prazuck vertelde na afloop aan Elsevier Weekblad dat een Nederlands fregat ‘ten oosten van Suez’ zal meegaan in het eskader rond de Charles de Gaulle.
Meer over dit onderwerp
Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Marine zijn er nog geen concrete toezeggingen gedaan. In de tweede helft van 2021 treden Nederlandse oorlogsbodems op in de Indische Oceaan ter bescherming van het Britse vliegdekschip ‘Queen Elizabeth’. Voorafgaande daaraan zou de Koninklijke Marine eerder dat jaar kunnen optrekken met de Charles de Gaulle.
Aanvallen op IS
Het Franse vliegdekschip speelde enkele jaren geleden een rol bij aanvallen op Islamitische Staat in Syrië. Franse bommenwerpers vertrokken in het Oostelijke deel van de Middellandse Zee vanaf de Charles de Gaulle om militaire doelen in het kalifaat uit te schakelen. Het reusachtige schip onderging het afgelopen jaar in Toulon een grote onderhouds- en vernieuwingsbeurt. Het zet dit voorjaar koers richting de Indische Oceaan.
Vliegdekschepen zijn machtige wapenplatforms, maar zijn zelf ook kwetsbaar. Vaak is de overgrote meerderheid van de vliegtuigen nodig om het schip zelf te beschermen. Slechts een klein deel is beschikbaar voor offensieve operaties. Een vliegdekschip wordt altijd vergezeld door mijnenjagers, fregatten en onderzeeboten. Zelfs de Franse marine – tien nucleaire onderzeeboten; 23 kanonneerboten en fregatten – heeft niet altijd genoeg schepen om het vliegdekschip te begeleiden.
Prazuck zei tegen Elsevier Weekblad dat de samenwerking tussen beide marines een positieve impuls krijgt, indien Den Haag kiest voor Franse onderzeeboten als opvolger van de dertig jaar oude Walrusklasse.
Kabinet beslist deze maand over ontwikkeling of aankoop onderzeeboten
Het kabinet-Rutte neemt deze maand een beslissing over de ontwikkeling of aankoop van vier nieuwe onderzeeboten. Met de beslissing is minstens 2,5 miljard euro gemoeid. Hiervoor zijn scheepsbouwers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland en Spanje in de race. Volgens bronnen in Den Haag gaat het in feite om een keuze tussen Damen Shipyards (in combinatie met het Zweedse Saab) of de Franse Naval Groep. De Duitsers en Spanjaarden lijken kansloos.
Lees ook dit coververhaal terug Maak het leger Poetin-proof en andere adviezen
Prazuck zei dat hij met Kramer de onderzeeboten-deal niet besprak: ‘Ik ben geen commerciële man. Wij hebben het er niet over gehad.’ Hij voegde wel toe dat ‘achter commerciële zaken altijd een landenthema zit’.
Zou het ministerie van Defensie voor de Naval Groep kiezen, dan voorziet Prazuck dat de Nederlandse ‘over het totale spectrum’ met de veel grote Franse marine kan samenwerken. ‘Uitrusting, training, operaties, onderhoud, het kan om heel veel dingen gaan.’
Met de Indiërs en de Australiërs is dat volgens Prazuck ook gebleken. De Naval Groep levert veel aan de Indiase strijdkrachten en bouwt in Australië twaalf Baracuda-onderzeeboten.