Nederland gaat geen Europese noodremprocedure beginnen om Europese plannen te blokkeren die het makkelijker maken om een werkloosheidsuitkering mee te nemen bij het verlaten van een land.
Dat schreef minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Nederland gaat wel tegen het voorstel stemmen. Ook Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, België en Luxemburg zijn volgens de minister tegen.
Bekijk hier het volledige profiel van Wouter Koolmees:
Vrolijke slimmerik moet polder overtuigen
Maar veel maakt dat niet uit. Deze landen leggen het af tegen een blok van voornamelijk zuidelijke en oostelijke lidstaten, dat onder aanvoering van Frankrijk hartstochtelijk voorstander is. In de praktijk betekent de nieuwe regel dat bijvoorbeeld Poolse werknemers recht hebben om zes in plaats van drie maanden lang een Nederlandse WW-uitkering te krijgen in hun thuisland.
Nederland zou in theorie nog gebruik kunnen maken van de zogenoemde Europese noodremprocedure, maar dat is volgens Koolmees een te zwaar middel. Het zou volgens hem tot veel onbegrip leiden en de Nederlandse positie in Europa schaden. Bovendien zijn de kosten van mogelijk 32 miljoen euro, op een totaal WW-budget van 3,6 miljard, niet van dien aard dat zo’n zwaar middel gerechtvaardigd is, vindt de minister.
De coalitiefracties steunen Koolmees in zijn besluit, maar niet van harte. ‘We moeten ons sociale stelsel beschermen en niet in de uitverkoop zetten,’ zei VVD-Kamerlid Dennis Wiersma dinsdag.
Wat vindt u? Of moet Nederland ‘ballen tonen’ en alle middelen aanwenden om de nieuwe plannen een halt toe te roepen? Of is dat schadelijk voor het Nederlandse belang? Praat mee! De stelling van de dag luidt:
Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.
Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.