Rotterdam is in de ban van een groep verkrachters die opzettelijk soa’s verspreidt onder zijn slachtoffers. De zogenoemde ‘Franselaan-bende’ maakte slachtoffers in de leeftijd van twaalf tot zestien jaar. Leefbaar Rotterdam slaat alarm.
Drie tieners die vermoedelijk deel uitmaken van de bende zijn dinsdag opgepakt. Zij worden verdacht van een reeks groepsverkrachtingen in parkjes, kelderboxen en op andere schimmige plekken in Rotterdam-West en Schiedam-Oost. Enkele verdachten zouden besmet zijn met een soa en meisjes dwingen bewust onveilig seks te hebben zodat ook zij besmet raakten.
Twee van de gearresteerde tieners, de tweelingbroers Geremy en Jermely B. (17) zijn bekenden van de politie. In 2017 stonden zij terecht voor de gruwelijke groepsverkrachting, samen met een 16-jarige vriend, van een 35-jarige Schiedamse vrouw. ‘Een moeilijk hanteerbare jongen, die wij niet bij ons binnen wilden hebben,’ zeiden de ouders van de tweeling destijds over de 16-jarige jongen.
Lees ook waarom Michael P. zo snel alweer vrij rondliep: de schokkende conclusies uit het rapport
Bewust plek uitgezocht
Maar op de verjaardag van de tweeling, eind november 2016, maken de ouders een uitzondering en mag hij toch binnenkomen. De drie verdachten kennen elkaar goed: ze zitten bij elkaar op een vmbo-school in Rotterdam-West en wonen alle drie in de multiculturele wijk Oud-Mathenesse. Om 18.30 uur vertrekt het drietal om naar eigen zeggen ‘een vriend op te halen bij de sportschool’. In plaats daarvan gaan ze naar de donkere Bokelweg, aan de rand van het nagenoeg verlaten bedrijventerrein aan de A20 tussen Rotterdam en Schiedam.
Op bewakingsbeelden is te zien hoe het slachtoffer vanaf station Schiedam-Centrum naar haar auto loopt en instapt. Wat ze niet weet, is dat ze wordt gevolgd door de drie jongens, van wie er twee op een fiets rijden. Voor ze het weet zit een van hen naast haar in de auto. In de acht minuten die volgen, wordt de vrouw in haar eigen auto meerdere malen verkracht. De jongens verlaten om de beurt de auto.
Om 19.30 uur is de tweeling, alsof er niets is gebeurd, weer thuis. Twee maanden lang reppen ze thuis met geen woord over de gebeurtenis. Begin 2017 worden ze opgepakt.
Veel vaker in aanraking met politie
In februari 2017 wordt duidelijk dat de tweeling veel vaker in aanraking is geweest met de politie. De broers worden verdacht van diverse aanrandingen, waaronder die van een vrouw op een fietspad, de mishandeling van twee andere vrouwen, geweldsmisdrijven en diefstal.
Eén van de twee broers krijgt uiteindelijk een celstraf van 125 dagen en een PIJ-maatregel (Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen), een soort tbs voor minderjarigen. De ander moet zes maanden naar een jeugdgevangenis. De rechtbank legt hem daarnaast een voorwaardelijke PIJ-maatregel op met een proeftijd van 2 jaar.
Meer over criminaliteit: Aanpak van zwart geld blijft ondermaats, misdaad loont
Hun mededader krijgt acht maanden jeugddetentie, waarvan drie maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Hij moet ook worden behandeld en komt onder toezicht te staan. De drie mogen bovendien geruime tijd geen contact met elkaar hebben en ook niet in de omgeving van de Bokelweg komen.
Antilliaans en minderjarig
Maar nu is het opnieuw raak. Dinsdag werd de tweeling weer opgepakt. De derde verdachte is een 14-jarige jongen uit Schiedam. Nog eens drie verdachten zijn in beeld bij de politie, maar vooralsnog niet opgepakt.
Alle verdachten zijn minderjarig, het merendeel is van Antilliaanse afkomst. De naam ‘Franselaan-bende’ komt van de straat waar één van de zes verdachten woont. De daders pikten slachtoffers voornamelijk op op school, het Lentiz Life College.
Over de zaken is nog niet veel bekend. Bij een van de gevallen gaat het om een 14-jarig meisje dat eind vorig jaar meerdere keren zou zijn misbruikt in een kelderbox in Rotterdam-West. Een ander geval deed zich begin dit jaar voor. Toen zou tweelingbroer Geremy een meisje in Schiedam hebben aangerand.
Aangiftebereidheid laag: slachtoffers bang
Het politieonderzoek verloopt moeizaam omdat de aangiftebereidheid onder de slachtoffers laag is. Zij zouden door de daders worden geïntimideerd. Slachtoffers durven daarom geen openheid van zaken te geven.
Elsevier Weekblad interviewde Tanya Hoogwerf: ‘Ik noem mijn stijl aanraakpolitiek’
Volgens Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf weten veel meisjes niet meer wat zij wel of niet moeten tolereren. ‘Ik ben geschrokken van het feit dat dit normaal is voor deze meiden,’ zei Hoogwerf woensdag bij Goedemorgen Nederland. ‘Ze gaan niet meer naar de politie. Meiden vinden het normaal dat ze verkracht worden of onder druk gezet.’
Ook speelt de achtergrond van de jongens volgens het raadslid een rol. ‘Het zijn Antillianen. Daar zit die rapcultuur achter waarin meisjes worden afgebeeld als hoeren.’
Hoogwerf verwacht dat er nog veel meer van dit soort gevallen naar buiten komen. Rechercheurs zouden haar hebben gezegd dat dit het topje van de ijsberg is. ‘We horen geluiden uit Rotterdam-Zuid, Ommoord en krijgen via klokkenluiders signalen dat op het Zadkine (mbo-college, red.) soortgelijke zaken spelen,’ zei het raadslid dinsdag in lokale media.
Ze roept ouders op naar buiten te treden. ‘Ouders moeten hun kinderen veilig naar school kunnen sturen en normen meegeven dat dit soort gedrag niet normaal is.’ Ze heeft de gemeente gevraagd een onderzoek in te stellen om een beeld te krijgen van de omvang van het probleem.