De politie heeft tijdens de ramadan de afgelopen maand in tal van gemeenten deelgenomen aan de avondmaaltijd (iftar). Staat dat de neutraliteit van de politie in de weg en moet deze wegblijven van religieuze vieringen? Of is deelneming juist verstandig, omdat agenten zo islamitische gemeenschappen beter leren kennen? Dit vindt u.
In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.
Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag
Henk Bessels
Ja, heel verstandig om extra alert te zijn, is tenslotte een toptijd voor verwarde moslims met een te lage suikerspiegel. Volkomen absurd om iftars te organiseren, de politie moet zich heel ver houden van deze maffe ongezonde religieuze rituelen.
Hans Doordenker
Met toenemende verbazing zie ik dit als gepensioneerd politieman gebeuren. De onpartijdigheid, de ongebondenheid om tegen wie dan ook op te kunnen treden staat ter discussie. Altijd voldoende afstand bewaren om zonder enige druk van wie ook de rechtsregels te kunnen handhaven. Op deze manier creëren we een politiekorps, waarbij niet iedereen op voorhand voor welke klus ook inzetbaar is. De onderlinge spanningen binnen het korps zullen problemen op gaan leveren.
Robin Mulder
Belachelijk, doen ze bij katholieken en joden dan wel hindoes en boeddhisten toch ook niet. Politie is seculier.
F. Geurts van Kessel
Ze moeten dat zelf weten. Maar beperk het dan niet tot islamitische feestjes, doe hetzelfde met christelijke en joodse feestjes, om maar wat dwarsstraten te noemen. Anders riekt het naar positieve discriminatie. En ook positieve discriminatie is discriminatie, want de niet-gediscrimineerden worden zo achtergesteld. Dat wordt door de kijk-mij-eens-goed-bezig-zijn mensen nog wel eens vergeten.
Jeroen Hetzler
De politie stelt zich thans niet neutraal op. Dit geldt wel voor andere overheidsorganen als Marechaussee en Defensie. Waarom zou de politie een uitzondering moeten zijn. Het lijkt meer op paaien, hengelen naar het predicaat deugmens. Ooit politie als overheidsorgaan bij het Joodse paasfeest gezien?
Frederik Geubel
Gaat de politie ook bij de kerk op bezoek en dineren met christenen? Vast niet. Waarom moet de politie islamitische gemeenschappen leren kennen? Gedragen islamitische boeven zich dan anders? Infiltreren in zo’n gemeenschap levert meer op, desnoods met de hulp van verklikkers. Het komt op mij meer over als slijmen. Ook hoor je wel eens dat een islamitische agent beter in staat zou zijn moslimboeven te vangen. Omdat het eigen soort is misschien? Al zal de politie het zo niet zeggen. Eigen soort kan ook zorgen voor andere uitkomsten, waar ik hier maar niet nader op in zal gaan want dan begeef ik mij op glad ijs. Maar ik wil de politie nog even attenderen op het feit dat in ons land een scheiding van kerk en staat bestaat. Of geldt dat alleen voor christenen en niet voor de moskee?
Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.