Geert Wilders krijgt geen steun van de Tweede Kamer voor een parlementair onderzoek naar de rechtszaak die tegen hem loopt. Volgens de PVV-leider is er sprake van ‘een politiek proces’. Vier vragen en antwoorden over de potentiële politieke inmenging in de zaak-Wilders.
Waarom wil Wilders een onderzoek naar zijn eigen rechtszaak?
Vrijdag onthulde De Telegraaf dat er al in 2011 gesproken is over het vervolgen van PVV-leider Geert Wilders. Dat baseert de krant informatie van een anonieme ambtenaar. Voor Wilders was dat aanleiding om het onderzoek aan te vragen.
De anonieme ambtenaar zegt dat hij in 2011 een gesprek opving tussen toenmalig minister van Justitie, Ivo Opstelten, en zijn hoogste ambtenaar, Joris Demmink. Volgens die ambtenaar zou de VVD’er Opstelten tegen Demmink hebben gezegd dat Wilders ‘ons te veel voor de voeten loopt’.
Meer achtergrond bij dit verhaal: Wilders-proces: rechter gaat ‘politieke inmenging’ onderzoeken
Opstelten zou zich zo hebben uitgelaten net nadat de PVV-leider was vrijgesproken van onder meer groepsbelediging en aanzetten tot haat in zijn film Fitna.
Zijn er meer aanwijzingen voor politieke bemoeienis?
De anonieme ambtenaar is niet de enige die wijst op politieke bemoeienis in rechtszaken tegen Wilders. Ook RTL Nieuws heeft bronnen die melden dat er sprake is van beïnvloeding door Opstelten. Die gaan over een ander gesprek, op 25 september 2014, tussen Opstelten en Herman Bolhaar, toen de hoogste baas van het Openbaar Ministerie.
De toenmalige minister van Justitie zou daarin hebben gezegd dat de PVV-leider vervolgd moest worden voor zijn ‘Minder Marokkanen’-uitspraak. Die deed Wilders in maart van dat jaar, na de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen. Bijna 6.500 mensen deden vervolgens aangifte tegen de PVV-leider.
Dat Opstelten en Bolhaar hierover spraken, was tot afgelopen vrijdag onbekend. De huidige minister van Justitie, Ferd Grapperhaus (CDA), onthulde het bestaan van het gesprek in zijn antwoorden op Kamervragen van Wilders.
Wat er tijdens dat gesprek in precieze bewoordingen is gezegd, wordt niet duidelijk uit de antwoorden van Grapperhaus. Wel blijkt dat er ondersteuning van ambtenaren was tijdens het gesprek en dat er aantekeningen zijn gemaakt. Maar die aantekeningen weigert Grapperhaus te openbaren.
Hoe reageert de PVV-leider?
Wilders vroeg dinsdag om steun voor een parlementaire enquête naar de mogelijke bemoeienis van Opstelten in zijn proces. Hij is ervan overtuigd dat Opstelten heeft aangedrongen op zijn vervolging. Een brief met de vraag om zijn verzoek te steunen, stuurde hij vandaag aan collega-fractievoorzitters.
In die brief schrijft de PVV-leider dat er sprake is van ‘een politiek proces waar afgerekend wordt met een politiek leider van de oppositie’. Hij noemt de berichtgeving ‘ronduit schokkend’.
Zojuist steun gevraagd aan alle collega-fractievoorzitters uit de Tweede Kamer voor een parlementaire enquête over de politieke beïnvloeding van mijn proces.
Want dit gaat veel verder dan mijn rechtszaak.
Een corrupte rechtsstaat is Nederland onwaardig.#PVV #Wilders pic.twitter.com/UsQlQA1dEa— Geert Wilders (@geertwilderspvv) June 11, 2019
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Voor een parlementaire enquête had Wilders de steun nodig van ten minste de helft van de Tweede Kamer. Alleen Forum voor Democratie steunde Wilders’ verzoek. Andere partijen willen het hoger beroep in de zaak afwachten voor zij een onderzoek steunen.
Hoe gaat het nu verder met de rechtszaak van Wilders?
Nadat Geert Wilders in 2014 zijn ‘Minder Marokkanen’-uitspraak deed, werd hij door het Openbaar Ministerie vervolgd. Uiteindelijk werd hij eind 2016 door de rechter veroordeeld voor groepsbelediging van Marokkanen, en het aanzetten tot discriminatie. Hij werd vrijgesproken van aanzetten tot haat en kreeg ondanks zijn veroordeling geen straf opgelegd.
Wilders ging tegen zijn veroordeling in hoger beroep. Dat begint over twee weken. Tijdens het proces zullen onder anderen Opstelten en Bolhaar worden gehoord als getuigen.