COA wil meer azc’s in het westen van Nederland

Azc Ter Apel. Foto: ANP

Als het aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ligt, komen er meer opvangcentra in het westen van het land. Dat zegt Milo Schoenmaker, sinds januari bestuursvoorzitter van het COA.

Schoenmaker doet zijn uitspraken dinsdag in dagblad AD. Volgens hem moet de opvang van asielzoekers de komende jaren beter worden gespreid. Hij wil dat nieuwe asielzoekerscentra (azc’s) vooral in het westen van het land komen, waar er nu minder zijn dan elders. Daarnaast loopt een aantal overeenkomsten af, zoals in Rotterdam en Rijswijk.

Lees ook de column van Onno Aerden: Geachte Milo Schoenmaker … vertel het héle verhaal

Op dit moment zijn er zeventig opvanglocaties in Nederland. Hier worden 24.000 asielzoekers opgevangen. Volgens Schoenmaker moeten daar nog 2.500 plaatsen bij komen. Ook moet er ‘reservecapaciteit’ komen voor als de instroom van asielzoekers weer omhooggaat naar het niveau van de vluchtelingencrisis van 2015 en 2016.

Snel beginnen met integratie

Volgens Schoenmaker is het van belang dat asielzoekers daar worden geplaatst waar ze gaan wonen als ze een verblijfsvergunning krijgen. Dat is gunstig voor de integratie en de participatie.

Schoenmaker was eerder burgemeester van Gouda. Hij weet daardoor naar eigen zeggen ‘hoe het voelt om aan de andere kant van de tafel te zitten’. In de eerste helft van dit jaar bezocht hij de helft van de zeventig azc’s.

Bekijk hier alle locaties van de azc’s:

Volgens Schoenmaker wordt er gewerkt aan aparte opvang voor mensen uit veilige landen zoals Algerije, Tunesië en Marokko. Deze asielzoekers zorgen vaak voor veel overlast zoals winkeldiefstallen of het lastigvallen van vrouwen. In Hoogeveen en Amsterdam zijn nu speciale opvanglocaties voor deze overlastgevers.

In april kondigde toenmalig staatssecretaris van Justitie Mark Harbers (VVD) aan dat de regels in deze zogenoemde ‘aso-azc’s’ worden aangescherpt. Asielzoekers die daar verblijven, mogen nog maar in een beperkt gebied buiten het azc komen. Ook worden meer handhavers ingezet om de orde te helpen bewaren.

Gevangenisachtige setting

Als het aan Schoenmaker ligt krijgen de aso-azc’s een ‘gevangenisachtige setting’. Hij is daarover in gesprek met het ministerie en het gevangeniswezen. Volgens hem werkt het COA met een top-X-achtige aanpak (zoals de top-600 van zware criminelen in Amsterdam) en worden de grootste probleemgevallen nauwlettend in de gaten gehouden.

Landen willen overlastgevers niet terugnemen

In juni bleek dat het ministerie van Justitie en Veiligheid grote moeite heeft met het uitzetten van kansloze en overlastgevende asielzoekers. Volgens de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) weigeren herkomstlanden in Noord-Afrika en het Midden-Oosten om ongewenste vreemdelingen terug te nemen. De afgelopen vijf jaar strandden maar liefst 10.000 pogingen.
De afgelopen vijf jaar kreeg Nederland 2.310 keer nul op het rekest. Vooral Algerije (160 keer), Ivoorkust (80) en Ghana (70) zijn notoire weigeraars. In diezelfde periode moest het ministerie 8.020 keer een verzoek intrekken, omdat het herkomstland niet binnen een jaar antwoord gaf op verzoeken om asielzoekers terug te nemen. Koplopers op dat gebied zijn Afghanistan (1.080 keer), Marokko (990), Irak (720) en Iran (660).