‘Wie anticonceptiepil wil slikken, moet betalen’

De anticonceptiepil - ANP

De pil en andere vormen van anticonceptie komen niet terug in het basispakket. Een voorstel van PvdA’er Lilianne Ploumen werd donderdagavond verworpen door de Tweede Kamer.

Naast de PvdA waren ook SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren (PvdD), DENK, 50Plus en Forum voor Democratie (FVD) voor, maar de coalitiepartijen stemden tegen en werden gesteund door PVV en SGP.

Ploumen deed haar voorstel naar aanleiding van een petitie met 50.000 handtekeningen.

Lees het volledige stuk van Liesbeth Wytzes hier: Betaal zelf die pil, dat kan makkelijk

Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins (VVD) wees erop dat er bij anticonceptie geen sprake is van een medische aandoening en dat hij bovendien moet letten op de betaalbaarheid van de zorg. Omdat meer dan vijf miljoen vrouwen anticonceptiemiddelen gebruiken, zou opname in het basispakket ten minste 70 miljoen euro per jaar kosten.

Voor vrouwen onder de 18 jaar blijft hij gratis. Tussen de 18 en 21 valt de pil onder het eigen risico. Boven de 21 kost het de gebruiker minder dan 50 euro per jaar, tenzij zij een aanvullende zorgverzekering hebben.

Goede beslissing van Tweede Kamer

In een opiniestuk maandag in EW juichte Liesbeth Wytzes het besluit van de Tweede Kamer toe.

‘Het ding kost 50 euro per jaar, dus iets van 4 euro per maand. Er is helemaal niemand in Nederland die dat niet kan betalen.’

Het verweer dat veel vrouwen de pil slikken om menstruatiepijn te onderdrukken, wijst ze van de hand.

‘Dat kan, en dat is natuurlijk vervelend, en wellicht zijn er kwalen waarvoor alleen de anticonceptiepil soelaas biedt. Maar pijn maakt de menstruatie nog niet tot een ziekte. Het is een normaal en natuurlijk proces. Je kunt ook een paracetamol nemen, werkt prima en kost ook zo weinig, 1 euro voor 50 stuks.’

Is het oneerlijk?

‘Het is natuurlijk waar dat vrouwen moeten betalen om een eventuele zwangerschap te voorkomen, terwijl die wordt veroorzaakt, zogezegd, door twee personen, en dat mannen de dans ontspringen. Dat is niet eerlijk, al is een zwangerschap nu eenmaal voorbehouden aan vrouwen.’

‘Maar ja. Net zo min als menstruatieklachten medische noodzaak zijn, is het bedrijven van seks geen primaire levensbehoefte, zoals eten, kleding en bescherming tegen de weersomstandigheden dat wel zijn. Het is misschien leuk en spannend en fijn en wat al niet, maar je hoeft natuurlijk geen seks te hebben. Sterker nog, hele volksstammen doen het nooit en worden daar nog gezond oud mee ook.’

Wat vindt u? Moet iedere vrouw gratis toegang krijgen tot de pil? Of is het niet de taak van overheid om op te draaien voor anticonceptie? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.