‘Goed dat mensen langer doorwerken’

ANP

Nederlanders stoppen steeds later met werken. Dat betekent dat er steeds meer 65-plussers nog op de werkvloer lopen, zes keer meer dan tien jaar geleden.

Jarenlang was de pensioenleeftijd 65 jaar, maar in werkelijkheid stopten bijna negen op de tien mensen al eerder met werken. Daar is flink verandering in gekomen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nu is het aantal dat eerder stopt nog maar een op de drie.

Inmiddels gaan we, ook al ligt de AOW-leeftijd wat hoger,doorgaans op ons 65ste met pensioen. Lageropgeleiden werken langer door dan hogeropgeleiden; gemiddeld acht maanden.

Van 61 naar 65 jaar

Begin deze eeuw lag de pensioenleeftijd nog op 61 jaar. Maar door maatregelen van het kabinet blijven mensen langer aan het werk. Zo is de pensioenleeftijd verhoogd en zijn veel regelingen die het mogelijk maken eerder met pensioen te gaan, afgeschaft. Ook door een vergrijzende bevolking en de toegenomen arbeidsparticipatie van vrouwen zijn meer 55-plussers aan het werk.

Volgens hoogleraar Empirische Micro-Economie aan de Universiteit Leiden Marike Knoef in De Telegraaf werken steeds meer mensen door in goede gezondheid. ‘Maar dat neemt niet weg dat er ook een substantiële groep is die niet in goede gezondheid zo lang door kan werken.’

Werknemer betaalt, linksom of rechtsom

De FNV wil de AOW-leeftijd graag bevriezen. Maar de achterban van de vakbond – werkenden! – is daar financieel vaak helemaal niet bij gebaat, schreef Elsevier Weekblad-redacteur Joris Heijn.

‘ Het merendeel van de 38,1 miljard euro aan kosten wordt nog altijd door werkenden betaald. En ook de overheidsbijdrage wordt natuurlijk door iemand betaald. Is het niet door u, dan is het wel uw werkgever, uw supermarkt of uw arts. Linksom of rechtsom: de rekening komt bij de burger terecht.’

Wat vindt u? Is het goed dat de pensioenleeftijd omhoog gaat? Of wilt u juist graag eerder stoppen met werken? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.